Monday, December 31, 2012

Melayu pun dah xde rupa...

Sabtu lepas pegi kenduri kawan office en suami..
Kenduri kat kl.... orang yang datang pun ramai orang kl ..
Entahla.. lately ni aku ada pegi beberapa kenduri... menda ni jugak yg aku peratikan..
Teruknya pakaian masyarakat sekarang... orang2 melayu yang islam ni..
Ada orang kata... melayu xsemestinya islam.. ye ke?
Bukan orang melayu memang beragama islam kan? Yang dah convert tu... xkira la kat sini..
So untuk kisah yang aku nak ceritakan... merangkumi suma orang melayu yang beraguama islam..
Sedih aku tengok budak2 muda ni.... pegi kenduri pakai seluar ketat... baju tshirt fit body..
Ada jugak yang pakai kemeja.. yg pompuan la ni tp singkat giler sampai tunduk pun bleh nampak spender sebab baju terangkat...
Adoila... ni kenduri kot... bukan selalu pun..
Hormat la sikit majlis orang... orang pandang2 bukan nak menghina pakaian awak tu.. tp memang awak memakai pakaian yg x sesuai pun di majlis tu..
X malu ke... baju yang langsung x mencerminkan orang melayu di majlis perkahwinan melayu..
Eiii.. geram tau aku tengok. Budget moden sangat la tu..
Kalu ikut hati... memang nak sound je..
Mak bapak budak2 tu pun relex je kan bawak anak pegi kenduri pakai cenggitu..
Tu xkira mak yang sama join pakai baju x senonoh pegi kenduri..
Ada... sapa kata xde.. kalu orang yang sebaya umur aku pun banyak jugak..
Ni memang jenis yang budget diri sendiri moden sgt.. dah keje.. duit sendiri dah ada... mak bapak kat kampung.. bila balik kampung pakai baju kurung bagai.. tp kat kl.. abis bukak suma..
Xrasa bersalah ke? Kalu xrasa bersalah kat mak bapak.. xrasa ke bersalah pada Allah?
Huhuhu... sedih... makin sedih masyarakat sekarang..
Aku ni.. memang jarang pun pakai baju kurung.. sampaikan bila pakai kain.. Aiman siap tanya..
Ibu pakai seluar apa? Haaa... kain pun xkenal..
Tapi... bila pegi kenduri... majlis kawin.. hari raya... pakaila baju kurung..
Barula nampak skit sopannyer... melayunyer... kena pada occasion nyer..
Aku harap sangat... aku berdoa sentiasa... jauhkanla anak2 ku... anak2 sedaraku... saudaraku suma dari menjadi seperti ini..
Memang kita xboleh menduga masa hadapan.. kerana Allah yg tentukan segalanya..
Tapi moga doaku ini dikabulkan... dan Allah juga membuka hati manusia2 yang banyak terpesong untuk kembali ke jalan yang benar.. Amin..

Tuesday, December 25, 2012

Durian buffet SS2

Lamanyer tunggu untuk pegi makan durian buffet ni.. 
Ingatkan xmo pegi dah so aku pun beli je la durian kampung yanh jual depan rumah mak ni..
2x beli.. hanya sebiji je dapat durian sedap yg manis mcm yang aku suka..
Yang lain tu sumanya ada rasa pahit...
En suami busy ngan keta lately... xdapat nak bawak pi makan durian..
So kebetulan Niza pun memang nak makan durian... 
Sabtu lepas kitorg pi bawak Aiman n Amni..
Memula tu hujan.. tapi sangat nak pegi jugak..
Otw pegi Amni dah tido... Aiman mcm ngantuk tp bertahan untuk makan durian..
Sampai sana.. dapat parking depan kedai plak tu..
Amni tido sepanjang kitorg melantak... ok gak. 
Aku sebenarnya xkisah Amni makan durian tp risau gak kang dia panas...
Jadi memang bagusla Amni tido time tu...
Kitorg amik yg rm9 je... durian kampung..
Kalu rm15... boleh dpt sama durian2 yg mahal skit eg. D24, kunyit n beberapa jenis durian yg jenis isi banyak...
Aku memang mencari durian manis yg isi nipis tu...
Yang best bila makan durian bufet ni... bila xsuka durian yg dia hidang... kita boleh mintak durian lain..
Aku letak kat meja sebelah tp staff dia kata buang je sebab memang diorg akan buang pun..
Serba salah nak buang tp aku mmg xsuka makan durian yg pahit..
Aiman pun makan byk giler... adala dalam 10 ulas la jugak..
Yang pahit pun relex je Aiman makan..
Aku pun makan banyak.. niza makan sampai pink muka dia..
Xsangka aku makan durian banyak pun bleh mabuk... hihihi... tapi xde la sampai pening..
Puasla makan durian.. sampai rasa nak termuntah..puas hati...

Orang xramai... datang around kol 3. Durian pun fresh baru sampai. Kalu datang awal lagi.. makan durian semalam la gayanya..

Nyenyak betul Amni tido... Seb baik jugak cuaca mendung...

Siap makan... minum air dalam Kulit durian.. Alhamdulillah Aiman xpanas malam tu..

Suka betul Aiman makan durian.. agaknya sbb masa aku mengandungkan Aiman... aku rajin pegi makan durian. Siap time lunch kat opis pegi makan durian tepi jalan ngan k milin. Mengidam punya pasal.
S

Monday, December 24, 2012

Miri - 1 day trip..

Lama dah trip ni... sibuk sangat tak sempat nak upload cerita2 terbaru n terkini kat blog..
Pegi day trip sebab nak takeover keje team kitorg yang akan bersalin..
Sambil2 jugak hantar tender.. beriya pergi sampai 2 orang.. pegi ngan wani..
Pepagi drive ke LCCT.. then sampai Miri sempat pam dulu kat airport..
Then pegi hantar tender.. pastu ke TW office kat area Permy Industrial Park..
Yang best boss office Miri belanja nasi lelapan.. owhhhhh... memang terbaik betul..
Nasi lelapan ni dipanggil dengan nama Lelapan sebab nasi bersama 8 lauk...
Cer kira dari gambar yang aku amik ni...  campur 1 lagi nasi.. perghhh.. memula tengok tu rasa mcm tak cukup je.. tapi bila dah makan... kenyang yang amat..
Rasa dia lebih kurang rasa ayam penyet... tapi Nasi Lelapan lagi banyak ulam sebab ayam penyet hanya ada timun n tempe je..
 


 
Dah siap hal2 keje suma.. kitorg pun gerakla jalan2 pusing bandar Miri.
Pada aku.. takde la yang menarik sangat pun. Kalu stakat nak pi jalan2... memang tak menarik sangat..
So kitorg pegi cari kek lapis, orang office Miri promote Kek Lapis Gerai Tepian Sungai (Embun Citra)..
Memang tepi sungai pun.. banyak jugak kek lapis.. kitorg kenyang test kek lapis je.. Layanan yang mesra.. siap tengok camne penghasilan kek lapis lagi..
Dia jual RM18 untuk kek lapis biasa..
Kek lapis yg special yang ada coklat mahal2 eg kit kat, hersheys tu.. dia jual dalam rm24.
Aku beli yang RM18 je.. beli yang ni pun.. dah lebih daripada elaun yang dapat sebab travel hari tu..
Tak pe la kan.. sekali sekala.. Then... kitorg jalan2 kat waterfront Miri.. kat situ ada satu lagi kedai kek lapis.. Kek Lapis Siti Payung..
Pakcik teksi yang bawak kitorg tu kata.. 2 tokey kek lapis ni sedara..
Tak sangka rupanya kat Siti Payung ni lagi murah... siap katanya.. kalu beli 10 kek, bleh dapat RM17 satu..
Kek2 coklat special tu.. ada yg jual RM18.. ada yang jual RM20.. lagi murah dari kat Tepian Sungai..
Mungkin ada lagi kedai2 kek lapis yang orang di Miri biasa beli.. tapi aku yang datang day trip ni.. 2 kedai ni je la sempat pegi pun..
Then kat Siti Payung ni ada perasa yang aku suka.. Coklat Mint!
Huhuhu.. makan yang sample je la sbb rasa dah banyak sangat dah beli kek lapis.
Bila bawak balik rumah.. Aiman pun suka makan kek lapis perisa mint.. siap mintak esok ibu belikan lagi boleh? Aiman panggil kek ubat gigi..
Lepas shopping kek lapis, kitorg singgah kedai kraf kat dewan tengah bandar miri.
Xde yang menarik sangat.. cari kuih cincin tapi xde. Agaknya kuih cincin ada kat kk kot.. miri diorg tak makan..
Kesimpulan dari trip ni.. teksi sangatla mahal.. jalan dekat pun dah kena charge rm10.
Tapi nak wat camne.. kena jugak bergerak kan.. bila kita yang datang kejap.. pegi sana sini pun kejap2.. tapi still kena naik teksi banyak kali la nak bergerak..
So relakan je la membayar teksi berapa je diorg charge. Seb baik company bayar..
Sampai KL dalam kol 9.. sampai rumah dalam kol 10 malam..
En suami bermurah hati nak jaga Aiman n Amni.. aku suruh dia amik Aiman je.. Amni biar pengasuh yang jaga.. aku sampai nanti aku amik..
Hasilnya.. time aku balik tu... Amni dah nangis.. xmo dipujuk.. xmo dukung.. xmo susu.. dia nak aku je sebenarnya.. en suami pun dah habis akal nak pujuk time tu..
Seb baik cun2 je sampai rumah... So gitula short trip ke Miri..
Nak pegi lagi? Hmmmm... kalu nak pegi lagi pun.. sebab kek lapis sedap je la kot.. hehehe...
 
 
 Ni gambar kat Tepian Sungai.. gambar pun abis terbalik jugak.. owh.. kat sini pun ada jual ikan terubuk masin. RM16..

PEOT..

Lagi 3 hari.. Amni dah setahun 4 bulan..
Since start mengandung Amni... dan almost 16 bulan kemudiannya..
Baru semalam peot..
Hmmm..... xbanyak pun..
Hanyala stain je..
Tapi aku rasa aku xdatang peot selama ni sbb makan Norriday..
Apapun... nak kena mulala beli pad skang...

Monday, December 10, 2012

30 tahun 1 hari...

Happy birthday to me… happy birthday to me…

Hwaaaaaaa…. Tibalah masanya untuk meniggalkan kumpulan 20an..

Huhuhu…serius rasa sangat tua bila nombor hadapan bertambah lagi satu..

Teringat mak masa umur 30.. dah ada 5 anak.. aku.. baru 2.. tu pun mcm tak tau bila nak tambah lagi..

Macamla dah tua sangat kan..

Apapun.. bersyukur dikurniakan kesihatan.. kebahagiaan.. rezeki dan segalanya yang ada disekelilingku sehingga hari ni..

Semoga Allah melimpahkan rahmatNya kepadaku..

Semoga Allah mempermudahkan segala urusanku..

Beberapa kisah menjelang 30an ni…

 

1)      Just purchased Bedak Arab.. tak tahan tengok muka sendiri bila nampak kedut2 di cermin. So far ok la bedak arab ni sebab xyah susah2 nak makeup.. kasi licin je kulit muka mcm pakai foundation

2)      Harini terasa sangat seluar macam dah ketat.. Boleh rasa yang sendat kat peha.. huhuhu.. nak kena diet ke?

3)      Just started pp today.. looking forward for better result in my expressed milk.. huhuhu.. susu merudum…

4)      Pagi tadi.. tetiba ada msg dari nombor yang tak dikenali.. msg berbunyi "Salam leh kenal jika sudi".. kepala hotak orang ni.. zaman UM n memula keje dulu.. boleh la. Sure reply balik punya bila dapat msg ni. Hahahaha.. tp skang I dah jadi mak anak 2. So kita terus delete je la. Xpayah nak reply2 tanya sapa ke apa.. Yang terbaik, jangan layan.. (xtaula kalu ni kawan2 nak main2 kan.. tp kalu kawan2 sure akan msg balik bila tengok aku xreply)

5)      Pegi farmasi Caring di subang parade shopping barang. Beberapa barang yg beli kat situ letak dalam bakul yang aku kendong kat tangan. Lepas bayar.. terus kuar farmasi.. jauh kedepan jugakla dari pintu masuk farmasi tu. Sambil sembang2.. sekali baru perasan yang bakul tu aku masih kendong kat tangan! Hahahaha.. malu giler nak pegi hantar balik bakul. Siap sorang yang beli barang kat situ jugak tersenyum2 tengok aku.. owh.. sangatla pelupa…

6)      Dah sampai opis balik lunch, pegang2 plastik barang.. terus nak kuar. Sekali tersangkut… sebab tali pinggang keledar tak bukak.. Owhhh owhhh.. tolongla.. terlupa lagi sekali…

 

Moga dengan bertambah umur… dapat jugakla aku menambah amal.. jangan terlalu lagho dengan hal2 duniawi ni..

Ni semalam, sambut birthday ngan Adilah sebab masa birthday dia aritu suma orang xde..

Sama sangat rupanya rupa kitorg.. sebelum nix de la perasan sangat..

Aiman n Amni yang beriya2 nak pegang kek tu.. Jenuh menahan…

Seronok jugak sebab dapat hadiah best dari en suami.. tp sebelum dapat hadiah tu.. dengar la dulu syarahan penjagaan.. paling kurang pun 2 tahun..

Mekasih ye en suami sayang.. nanti saya jaga elok2 ye.. xsempat lagi nak godek2 sebab aku ni bukanla jenis gadget person sangat pun kan..

Tapi dah berazam pada diri sendiri utk menggunakannya semaximum mungkin.. hehehe… =)

Friday, December 7, 2012

Aiman & Amni


Lamanya tak update blog... banyak sgt cerita n gambar2 yang nak dikongsi.. tp malasnyer nak taip n upload bagai... sekarang mood malas sangat dasyat... dengan banyak keje rumah yang pending.. keje opis yang macam hidup segan mati tak mahu... ke ni sebab hormon umur nak meningkat??

Argghhhh... asyik lupa.. asyik penat.. asyik lesu.. asyik tak sempat.. sumanya yang negative.. aku perlukan aura2 positif skarang.. tambah plak ngan hasil pengepaman yang sangat2 berkurang. Sekarang dah terpaksi dig deeper untuk amik stok susu. Permintaan yang sangat tinggi berbanding pengeluaran. Kalu ikutkan, hasil pam untuk 2 hari pun kekadang tu x cukup utk cover demand Amni untuk sehari. Mungkin jugak skang aku dah mula mengepam kat my workstation, so x dapat menenangkan diri untuk dapatkan hasil yang banyak. Dah tu camne... setahun lebih dah asyik hilang 2-3x sehari dekat setengah jam plak tu untuk pam. Mata serong yang dulu tak nampak pun.. sure dah terkeluar biji mata asyik tengok aku menghilang je mengepam.. so terpaksa amik keputusan untuk pam kat workstation... hasil yang amat menyedihkan.. tapi masa Aiman aritu pun, sebab aku pregnant, by setahun 3 bulan tu aku dah stop bf. Skarang kalu ada peluang, dimurahkan rezeki susu.. memang nak teruskan. Tapi kecekalan hati nak buat supaya hasil susu meningkat tu macam dah kurang. Amni plak jenis yang makan main2.. xde nak makan banyak pun. Tu yang banyak jugak minum susu. Ermm.. rasanya Aiman pun sama je.. hahaha.. anak aku ni suma jenis yang tak makan banyak, main banyak.. tu yang kering je... Apapun, moga2 dapatla bertahan n meneruskan bf sampaila Amni 2 tahun.

Warehouse di mana2.. stress sangat sebab aku ni pantang kalu barang murah. Mula ngan Pureen Warehouse, even dah tak banyak baju2 yang muat utk Aiman n Amni.. tapi still ada n aku beli la jugak sikit. Kalu dipikirkan.. baju sehelai RM3 tu murah giler.. tapi baju yg harga RM15 kat pureen, even rasa mahal, kalu beli kat luar, baju tu mau lebih RM20 kot.. so belila sehelai dua baju cantik untuk bawak jalan. Elok habis kat Pureen, muncul pulak FOS warehouse.. yang kat dekat pulak dengan opis aku, xsampai 1km! Pegi dalam kol 11 pagi.. memang waktu diorg kuarkan stok baru untuk hari tu. Borongla.... paling banyak aku beli ialah baju n seluar RM1. Seluar ni dah ada default mcm koyak ke, terconteng ngan marker ke.. tp diorg tunjukla kat mana default tu. Tapi sebab aku datang awal, so dapatla pilih yang lubang kecik2.. yang hampir tak nampak pun. Banyak giler beli sebab seluar jenama Baby Gap.. opsss.. skang patutnya boikot barangan yang support Israel yg Gap termasuk salah satunya.. sampai 2x aku menghilangkan diri kejap dari opis sebab pi FOS ni. Hari pertama amik banyak.. balik rumah tengok banyak yang saiz untuk Amni, Nuha n Furqan. Aiman dapat dalam 2 helai je seluar. Sebab nak seluar rm1 punya pasal... esoknya pegi balik, borong lagi 20 helai! hehehehehe... ye, memang aku gila.... =P

Lepas FOS, ada midvalley parenthood expo. Seb baik yang ni xpegi. Lagipun xde menda nak beli pun n aku tau, kalu aku pegi, dari xde menda nak beli tu, sure habis jugakla sikit kalu x banyak. Sayangnya..... Hanisah pergi n kitorg adik beradik ni memang xleh, kalu jumpa barang yang menarik n murah, pastu akan inform and ends with i'm buying 2 shirts for Amni and 2 jeans for Aiman. huhuhu.. hadoi, xpegi pun boleh beli jugak.. then this week.. ada pulak Reject Shop warehouse kat Metrojaya Warehouse depan skit dari tol Batu 3 tu. Pegi waktu lunch first day.. xde orang pun. Sebab barang kat FOS murah giler (RM1 and RM3).. yang Reject Shop ni banyak yang range RM10, RM13.. less than RM20.. so xde la beli. Sekali boleh pulak buat happy hour masa aku datang, dia jual baju2 Beverly Hills yang gambar kuda orang main Polo tu... dia jual RM5 je!!!! Arggghhhhh... memang tak lepaskan peluang la grab baju yang mana berkenan. Dapat 8 helai jugak.. beli untuk anak n anak susuanku. Pastu East India pun sale up to 60% + 10%.. huhuhu.. sebab datang lunch time, rush nak balik opis, sempat sambar 2 pasang baju utk ayah je. Balik rumah bila tengok balik baju budak yang aku beli ni, baru perasan xbeli pun utk Aqilah. Sedangkan baju tu suma saiz 2 tahun ke atas. Cemana boleh terlupa.. Harini plak start sale Big Bad Wolf. Hmm.. seb baikla tak teruja sangat sebab jauh n tengok review macam akan ramai sangat manusia.. buku2 masa Pesta Buku aritu pun tak terhabis nak baca.

So itula.. warehouse ni memang membuatkan aku stress bila aku x pegi.. tp stress jugak bila pegi sebab rasa mcm nk beli macam2. Seb baik aku kedekut jugak, hanya membeli barang2 yang murah je. Tapi bila dah beli barang murah, belinya banyak jugak. Hua hua hua.. sekarang menimbun baju dok basuh.. baru semalam start basuh, tu pun sebab nampak dah tinggi sangat gunung baju baru x berbasuh. Sangat menunggu weekend untuk tiba.. nak kemas rumah, nak lepak2 berehat (ni mcm xkan jadi je) dan.... nak pegi beli durian RM10 dapat 6 biji pastu makan puas2 kat rumah mak. En suami tak kasi beli durian bawak dalam keta. Katanya bau lama nak hilang. So weekend ni, my plan beli durian naik keta mak.. bawak makan kat rumah mak.. hehehehe... en suami janji nak bawak pi durian buffet kat ss2 tapi dia pun dah start batuk2.. xkan nak kelip mata je tengok aku melantak durian kan... so kita makan kat rumah je la.. relex skit..

So friends... have a great weekend ahead. x sabar nak pi tumpang kek Azim n Muiz ahad ni... hahahahahahahahahahahahahaha..........

Wednesday, November 21, 2012

Campur2

Memang lemau giler nak keje lepas balik cuti lama..
Mata pun asyik sembap je sebab rasa mcm tak cukup rehat..
Hari2 pegi keje pakai spek, sb kalu pakai lense, mata pun berair..
Aiman n Amni plak kena selsema, agaknya banyak jalan, spend masa dlm keta, aircond, sejuk..
Semalam pun Amni demam.. selsema Aiman macam nak ok dah tp still ada hingus..
Rumah sangat teruk.. seteruk perasaan yang aku rasa..
Nak kemas rumah sangat2.. nak mop lantai kasi berkilat2..
Nak lipat kain.. supaya xde lagi bakul2 baju xberlipat..
Tapi so far, macam tak cukup masa lagi..
Pastu plak, dari ahad aritu mcm ada luka kat tumit kaki..
Semalam start ada nanah.. dah pi jumpa doctor tp memang xleh nak jalan banyak sebab jalan pun berjengket..
Macam nak cramp dah betis ni sebab berjengket jalan..
Harini pun still xpecah lagi nanahnya.. doc memang mcm x membantu pun..
Can't wait for weekend, nak kemas rumah, nak rehat2.. nak pi Pureen warehouse..
Harap2 kaki pun dah baik masa tu, demam Amni pun ok jugak..
Satu lagi.. aku rasa stress dengan diri sendiri sebab masih lagi xmampu nak potty train Aiman..
Sungguh aku rasa xcukup masa.. cemana ni eh?
Bila nak mula, kesian Aiman dah besar pun pakai pampers lagi, sampaikan aku nak hantar dia pi tadika pun berfikir 2-3 kali.. last2 tunggu tahun lagi satu la..



Aiman skang dah makin bijak.. mcm2 yang difikirnya, banyak betul idea nyer.. tapi kekadang tu kelakar.. macam gambar bendera ni.. bila tanya Aiman, ni apa?
Jawapan Aiman selepas berfikir kejap ialah "Satu Malaysia"..
Hehehe.. bila suma orang gelak n tanya balik, "Apa Aiman, apa nih?"
Dah malu nak cakap... tp kalu tanya lagi skali lama skit, mesti Aiman akan jawab yang sama...
Caya lah Aiman... Ni anak malaysia zaman 1 Malaysia.. kalu zaman aku dulu ialah zaman Malaysia Boleh.. hihihi...

Thursday, November 15, 2012

From SP with love

Owh.. Dah khamis? Cepatnya? Even seminggu allocate untuk duk SP, rasa mcm xcukup bila sedar2 harini dah khamis.. Sesungguhnya memang SP dekat di hati.. Tempat membesar, belajar matrix pun hampir setiap minggu balik rumah mak tok. Maktok yg memang sentiasa manjakan kitorg.. dan masa ni je la nak merehatkan diri dari keje2 kat opis sambil xpayah pk hal2 housework. Hehe.. Dah merata jalan ni, arini pegi kenduri plak.. Nanti kita update gambo banyak2. Banyak cerita x tulis lg.. Kisah kat morib, kat langkawi n skang kat kedah plak. Xpe, slow2 la.. Siap2 nak pi kenduri plak. Bak kata maktok, orang bukak periuk, kita tunggu dah dengan pinggan!

Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, November 14, 2012

Stranger Alert!

Alkisah hari ahd malam lepas, baru balik dari Batu Pahat. Masa tu dah kol 11 malam. Drive bawak si Kuning Aku... sampai rumah, benti depan pagar sebab nak masukkan keta aku dalam garaj, keta en suami kat luar sebab esok pagi en suami ada nak buat keje skit ngan keta aku sblm bawak balik kedah. sebab masa tu hujan renyai2, en suami soh aku duduk dalam kereta dulu sambil en suami panaskan keta dia. Sebab lama jugak tunggu, aku pun turunla angkat skit barang2 masuk rumah. Aiman n Amni dok dalam keta lagi, sambil tgk citer. then bila aku kuar balik, nampak satu keta MPV putih macam nak lalubelakang keta aku. Aku ingatkan jiran depan rumah sebab dia pun ada MPV putih jugak. Aku cepat2 pi kat kereta, nampak plat no keta tu.. nombor Kedah KCL **7*. terpk gak yg jiran depan rumah aku ni, ada jugak yg sedara diorg dari kedah selalu datang.. yg mmg selalu parking depan rumah, plat no keta pun plat kedah. sekali dia benti kat belakang keta aku, masa tu aku baru tutup pintu belakang keta nak alih keta. then orang tu bukak tingkap tanya pasal rumah selang dari rumah aku yg nampak semak samun. katanya nak cari rumah sewa. kol 11 malam cari rumah sewa? bila aku kata sana ada orang duduk..dia tanyala area umah aku sewa berapa, bilik berapa... aku macam dah teragak2 nak jawab betul ke.. tipu ke.. terpk gak orang jahat. orang dalam MPV tu berdua.. pakai kemeja kotak., kemas la. pastu en suami terus datang tegur. dia kasi salam. aku pun cakap je la area ni xde rumah utk sewa. pastu org tu pun terus blah.. en suami cepat2 suruh aku alih keta masuk dalam rumah. lepas dah kunci gate suma, en suami citer la yg dia suspek orang tu jahat. skang kan banyak kes curi keta. dia mungkin dah ikut kitorg dari luar kaw rumah lagi... n kitorg pun mmg sangat penat n xperasan pun ada orang ikut. kebetulan plak masa diorg ikut tu, aku plak dok kat luar kan.. huhuhu... seb baik sangat diorg xkuar parang ke, terus bawak lari keta + anak2 skali dalam keta. huaaaaaa.... nauzubillah... syukur sangat xde menda yang teruk berlaku. maybe orang baik.. tapi banyak kemungkinan orang x baik sebab ada ke orang cari rumah sewa malam2? memang banyak jugak kes orang jahat serang masa kita nak masuk rumah. lagipun en suami cerita, geng curi keta ni selalu pakai keta mewah plat no kedah or penang. plat tu pun pasang pada kereta curi so susah la orang nak detect kan.. bila nak tido tu, aku pun terpk jugak, orang tu sembang ngan aku, xde bunyi2 kedah or loghat utara langsung pun. huhuhu... maktok pesan, jaga2 jugak bila cakap ngan orang xkenal ni. jangan tengok mata diorg, sebab kita boleh kena pukau dari tengok mata n dari suara orang tu. so friends out there, hati2 ye.. aorang jahat ni nama pun orang jahat, sedaya upaya akan menyamar jadi orang sebaik yang mungkin. aku pun sepanjang cakap ngan orang tu, terpk orang ni jahat ke baik.. nak lari or teruskan berbual? kalu lari tapi dia orang baik, kesian pulak. tapi kalubetul dia orang jahat? seb baiken suami datang terus, n orang tu pun nampak terkejut bila en suami datang. cermin belakang keta dia gelap, so ntah2 ada ramai je orang kat belakang tu yg tunggu masa nak serang. moga Allah lindungi kita suma dari orang2 jahat ni. Aminnn..

Tuesday, November 6, 2012

MyDear Warehouse

Memang lama la jugak menunggu MyDear warehouse. Gara2 beg baby Aiman n Amni dah tak elok, zip dah xleh pakai. Patutnya memang ada spare beg, tp beg mydear spare aku tuh hilang masa pi Singapore.. hilang dengan segala barang yang ada di dalamnya.. termasukla perfume baru aku, baju2 Aiman n Amni. Malu jugak ngan pengasuh Aiman sebab hari2 hantar diorg dengan beg yang dah rosak.. hahaha.. tp bertahan jugak nak tunggu myDear warehouse. Beg mydear aku suka sebab besar n tahan lasak. Yela, beg yang rosak tu aku pakai dari Aiman lahir.. memang patut tukar baru pun.. So sebab tak balik raya, maka Hari Raya Haji ke 2 aritu aku n nisah pegi sana. Syok sebab pegi hari sabtu pun xramai orang. Target aku beli beg tu je.. Gatal jugak tengok tent mainan tu la, keta2 besar la... tp seb baik nak pi langkawi, maka xleh nak belanja over2 sangat.. kang abis duit.. Makanya beli beg baby 2, pastu beli jeans utk Amni satu (ni kedai baju yg kat luar), pastu beli mainan..... banyak!!! Hahahaha... xde la banyak, tp total harga tu mahal.. so rasa mcm banyak je.. Sempat amik gambar untuk mainan ni je..
 
Stroller pink!!!! Haritu pegi rumah sapa ntah, anak pompuan dia ada satu. Aiman sukala main tolak2. So aku pun beli 1. RM10 je pun.. bila bukak kat rumah, memang orang lain xde can langsung la nak main. Habis dibawa pusing2 keliling rumah. Ni gambar baru balik, singgah rumah mak dulu, terus bukak main. Bila balik rumah, kekadang tu bila Aiman dah tak main, Amni plak pegang.. serta merta amik balik. fuhhh.. kedekut betul. Lari2 pusing meja makan sambil tolak stroller. Pastu aku letakkan patung. Lama2.. en suami yang jadi stress. Katanya Aiman xsepatutnya main menda2 ni.. lagi Aiman pusing meja.. lagi serabut en suami.. last2 Aiman kena paksa main basikal.. kalu main stroller lagi, ayah buang stroller tu.. hahahaha... tapi tu memula je. Biasala menda baru.. skang ni kalu Amni main pun Aiman xkisah. Kalu datang mood Aiman nak tolak stroller, dia main la kejap. Semalam Amni angkat n tolak stroller ni atas tilam, tersangkut.. dah jatuh atas stroller. Patah skit.. huhuhu.. nak wat camne, barang murah. Aku saletape je.. dah boleh main balik..

Yang ni pun memang dah lama jugak aku dok servey2, tengok2 mana yang best nak beli. Abis suma pinggan mangkuk aku aiman wat main masak. Yang ni pun, skarang bersepah jugak tp seronok tengok Aiman boleh duduk main sama2 ngan Amni. Mainan ni pun patutnya lebih kepada girl kan.. hahaha.. sekali lagi en suami stress. Dah tu, nak wat camne, kalu time en suami repair keta kat luar, anak2 tengok dari dalam rumah je. Nanti kacau.. so diorg dok mengacau ibu je lah... sibuk nak tolong masak la.. lipat kain la... hahaha.. tp pada aku, xde hal pun ni suma. Bukannya akan buatkan anak lelaki jadi lembut pun, sementara tengah berminat ni, kasi je.. nanti dah besar sikit, sure akan nampak lebih banyak lagi mainan / menda2 yang akan ubah minat diorg mcm basikal, motor, computer, kartun...
 
Next is Pureen Warehouse plak... 24 & 25 November 2012. Nak beli pampers... stok barang2 ngan baju.. hmmmmmmm... ni tengokla camne. Banyak sangat dah baju2 budak2 ni.. kalu beli pun lebih kepada nafsu.. bukan keperluan.. huhuhu....
 
 


Tuesday, October 30, 2012

Mood cuti sudah mari!!!

Owh… beberapa minit lagi nak balik. Memang dari kol 5 lagi dah malas nak wat keje.. oppss.. bukan dari kol 5, sebenarnya dari semalam sejak confirm book hotel baru tu, dah semangat dah. Risau jugak sebab skang ni asal petang je hujan lebat giler. Harap2 esok kalu nak hujan pun, biarla lepas plane kami berlepas.. xpun biarla esok xhujan.. and harap jugak moga langkawi pun xhujan jugak. Senang skit nak jalan2… sangat seronok n excited. Harap2 semuanya berjalan dengan lancer. InsyaAllah………

Bye bye Kuantan...



Alhamdulillah.... finally dapat berita last week yang ayah ditransfer ke Putrajaya... No more ulang alik every weekend dari Kuantan ke KL. Kekadang drive, kekadang naik bas... pastu mak plak seminggu dalam sebulan tu akan duduk kat Kuantan teman ayah n kemas2 rumah. Seminggu je notis untuk ayah pindah ke Putrajaya. Seronok bagi aku sebab xyahla ayah nak susah payah ulang alik dah.. penat, duit lagi.. mak pun sama jugak ulang alik. Adilah dok rumah mak sorang2 bila time mak balik ke Kuantan. Tapi bila ayah keje Putrajaya, nak ulang alik pun xde la dekat mana. Kos lagi kan.. hmmmm.. apa pun, ni suma Allah yang tentukan. Pasti ini yang terbaik.

Sekali je pegi Kuantan, tu pun masa mula2 ayah pindah. Ayah dapat allocation untuk duduk hotel beberapa hari.. so kitorg pun menumpang sekali. Sejak tu.. xpenah dah datang Kuantan. Hanisah pun xpenah turun. Zaid penah, masa tu maktih pun datang sekali. Xkisahla, yang penting ayah dah pindah balik kl.. duduk rumah sendiri, xyah ulang alik. Kalu nak jalan2 kuantan... kita pergi bercuti je pulak!


Welcome back ayah!! Bye bye kuantan... esok ayah balik KL, barang sampai sabtu nanti..
** suma gambar2 masa trip ke kuantan first time dulu...

Sunday, October 28, 2012

Cuti & cuti & cuti lagi..

Lepas bercuti 11 hari.. Esok nak kena masuk keje balik. Sesungguhnya jadi surirumah adalah pekerjaan yg terbest. Opss.. Surirumah berduit ye.. Hahaha..

So dah cuti lama ni, balik opis 2 hari.. pastu insyaAllah kita cuti lagi. Dah beli tiket awal tahun lg aritu, ke Langkawi. Pun xde la lama, pegi petang rabu, petang jumaat flight balik sini. Family kecilku, plus mak, adilah, nisah with nuha n furqan. Sepatutnya Shamin pun join tp next week dia ada kursus kat Langkawi jugak so minggu trip kitorg tu dia kena siapkan keje2 untuk kursus tu. Xpela, nampaknya en suami je la hero nyer. Pun xde la plan nak jalan beriya pun, rasanya mak pun baru je lagi pegi Langkawi ikut ayah meeting. Mungkin kitorg pegi cable car je, pastu shopping, pastu mandi laut, shopping lagi, mandi laut lagi, shopping n mandi laut. Sebab masa pun xbanyak, n kitorg pun bawak budak2. So relex2 je bercuti sambil mandi laut. Moga dipermudahkan segala urusan.

Balik dari Langkawi, keje seminggu, then balik BP plak weekendnyer. Pastu dah start cuti deepavali n Awal Muharam kalu x silap. Berselang2 cutinya. Maka, aku pun tapau habis 3 hari yg keje tu, kita balik Kedah pulak. Plannyer isnin drive balik with the kids n mak. Stay sampai ahad, sebab sabtu ada kenduri. En suami cutinya dah habis, maka tinggalla jadi org bujang kejap seminggu. Dah kawin ni, susah betul nak rasa mcm masa kecik2 dulu, bleh lepak lama2 kat kampung sendiri. Mesti nak kena bahagi2 jugak, lagipun cuti bukannya boleh panjang2. Ni pun, moga diberi kesihatan, diizinkan Allah untuk balik nanti. Khamis tu nisah n family, ayah n dilah turun dari kl join the crowd di SP. Hehehe.. I like...

Bulan 12 plak, aku check kalender, ada 3 minggu yg hari selasa tu cuti. Dengan cuti ada sikit lagi yg xleh nak carry forward ke tahun depan, mcm bolehla nak merasa 3 minggu dalam sebulan keje 3 hari je seminggu. Hehehe... Tp ni suma susah nak kata, kena tengok workload jugak. Harap2 banyak la orang cuti, factory pun tutup 2 weeks masa christmas n new year. Xde la manusia2 yg gatal2 nak buat tender2 yg sangat terhad closing date campur plak spec yg special2 ni. So bolehla bercuti lebih skit. Tapi kalu cuti pun, bukan nak pi mana pun, en suami keje. Dok rumah, kalu Aiman n Amni ada, jangan harapla rumah boleh sentiasa kemas. Tapi okla, melepak2 je...

Kes kad cimb lupa nak amik masa masukkan duit kat cash deposit, dah kena buat kad baru sebab automatic cimb clicks pun kena block. Boleh pulak aku xjumpa buku cimb aku. Abis dah cari segala tempat yg berkemungkinan. So, mungkin aku terpaksa turun KT sebab kalu buku hilang, kena buat buku balik kat branch asal kita buat buku tu. Aku plan nak tutup je akaun ni, bukak akaun baru kat kl. Senang skit. Alkisahnya, dekat 2k jugakla dalam bank tu. Tu yg xleh biarkan begitu saja. Tapi cost nak turun KT ni, mau rm500 gak campur shopping n flight tiket balik hari. Tapi xpe la kan, sebab hari2 stress bila bayang duit dalam cimb ni. Dahla akaun ni mmg aku guna untuk bayar sewa rumah n duit shopping. Hmm.. tp seronok jugak dapat turun kt. I miss fresh keropok lekor, sotong celup tepung, pasar payang, batu buruk, dah segalanya la. Sampaikan A&W kat batu buruk pun aku rasa mcm nak kena singgah. Hahahaha... Nostalgia tu ngan kengkawan SHAMS.

Apapun, sumanya adalah rancangan. Moga Allah permudahkan segala urusan, supaya suma berjalan seperti yg dirancangkan. Amin..
Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, October 23, 2012

@ home

Hari ke 4 berkuarantin kat rumah... xde la dok memempek je, kalu x mau naik 5 kg... rupanya memang sangat seronok menjadi surirumah. cuma beza skit sebab rumah xsemak sebab Aiman n Amni xde untuk buat semak. So lagila menambahkan kerelexan aku. Hari2 keluar beli lauk basah untuk masak dinner. En suami ada kat rumah so hari2 masak breakfast ngan dinner. Siapkan bekal untuk en suami... chewah... kalu hari biasa x dapatla sebab hari biasa kelam kabut masakkan bekal Aiman n Amni. Kalu dapur ada 4, bolehla sekali masak 4 dapur on. Ni 2 je, nak masak lagi, siap pi keje lagi, solat lagi, layankan budak2 lagi.

Esok petang follow up check ngan doktor kat Tropicana. Harap sangat dah xpayah kuarantin n boleh bawak balik Aman n Amni. Biarla rumah tunggang langgang, aku xcukup tido, penat menjerit2 bila Aiman xdengar cakap... suma tu xpe, janji diorg ada dekat ngan aku. Geram sangat rasa nak peluk diorg... 

Sejak menjadi surirumah sementara ni, aku rasa sekarang nak tukar cita2. Aku nak jadi surirumah, aku doa supaya en suami dapat meng'up'kan gaji dia ke tahap yg aku xyah lg keje... pastu dok umah je. Then bolehla join class buat kek n kuih n roti.. so bleh buat bisnes dari rumah. Mula dengan buat simple kuih, hantar kat gerai nasi lemak pagi2, pastu stesen minyak ke... hahaha... berangan.. tapi, kalula ada peluang, aku akan buat seperti cita2 baru aku nieh. Semoga dimakbulkan lah... tapi buat masa ni, ngadap je la dulu keje2 opis. Bos siap dah bbm, tanya bila boleh anto laptop ke rumah. keje banyak, suma orang plak sakit. nak wat camne, team aku kecik je, pusing2 2 org ni je la yg ada (tolak bos ngan wani yg maternity). arghhhhh... aci x kalu nak buat pengakuan sesungguhnya aku sangatla x ikhlas nak buat. mengenangkan bosku yang sangat baik, hai la... terpaksa terima laptop tu. stress terus bila ingatkan kena buat keje time mc. grrrrrrrrrrr....


Monday, October 22, 2012

Dari dapurku..

Aku memang xpandai masak... bila tak pandai masak, campur plak en suami yang tersangat mementingkan kualiti rasa sesuatu makanan, maka kekadang tu aku lg suka beli dari masak. At least kalu xsedap, tu salah makcik tukang jual... hehehe.. tapi, sekarang aku ada azam baru. Aku nak memulakan misi 'road to become a masterchef'. Chewah.... hahahaha... macam xmungkin berjaya tapi tak pe la, kita slow2 praktis. Mana tau suatu hari nanti, bila aku dah jadi nenek baru dapat tittle masterchef. Paling kurang pun dapat pengiktirafan dari en suami....... :D

So, lately aku ada cuba beberapa resipi baru. Yang keluar dari zone keselesaan aku eg masak kicap, masak sambal, goreng... Kita cuba pelbagaikan bahan2 masakan, komplekskan sikit masakan tu. Sebenarnya xde la susah kot, dalam masterchef tu kasi masa masak 45-60 minit. So asalkan aku balik awal, anak2 tak meragam, bolehla siapkan lauk yang luar biasa sikit. Yang pastinya, perancangan kena awal.

Kebetulan pulak berkuarantin kat rumah ni kan, so aku bolehla try resepi2 baru. Arini aku test buat Ayam Pandan. Kalu ikutkan mereka2 yang memang dah biasa ke dapur, masak ayam pandan ni apalah sangat. Pandang sebelah mata je kot. Tapi xpe, aku kan baru nak start. So ni hasil ayam pandan yang dah siap diperap. Nanti petang karang boleh goreng untuk dinner. Lama jugak amik masa nak pilih resepi mana nak ikut. X leh nak reveal lagi resepi sebab xtau sebab ke x rasanya. Harap2 berjaya lah...

More pictures of food will come very soon. Hehehe.. baru berjaya dapatkan cara nak upload gambo dari ipad ni untuk tulis kat blog. :)

Sunday, October 21, 2012

Rindu

Saya rindu kat anak2 saya..
Huhuhu....
Biarpun kekadang stress melayan kerenah Aiman n Amni..
Tapi bila diorang xde.. Sunyi sangat2 rasa..
Tengahari tadi hantar susu rumah mak..
Masa tu Aiman tido, memang sengaja datang masa Aiman tido pun..
Amni je yang jaga and laju je ke pintu..
Memula senyum tapi bila tutup grill lepas kasi barang, terus Amni nangis..
Huhuhu.. Sian Amni, risau jugak aku janganla sampai lepas ni Amni dah xnak bf..
Selalu call je la Aiman, kurangla sikit rindu tu..
Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Saturday, October 20, 2012

i'm coming home!!!

Alhamdulillah... syukur. lepas 2 hariwarded, arini boleh discharge. Petang semalam suhu naik sikit, cepat2 makan panadol. nurse siap cakap kalu terus panas ni, esok memang xleh balik. seb baikla lepas2 tu bacaan suma below 37degC.

Doc cakap tadi, aku still kena kuarantin n xleh ada close contact ngan busak2, en suami n sesapa la for 2-3 hari. lepas amik tamiflu 48 jam, chance untuk jangkitkan kat orang is low tapi still kena kuarantin. rasanya macam xcukup 48 jam lagi kot. so still ikut plan asal, budak2 kat rumah mak, aku kat rumah sendiri. untuk 2-3 hari ni pun still xleh direct breastdeed. huaaaaa... ni part yg aku xsuka. dah banyak stok abis, pam pun bukan dapat sebanyak yg amni dah minum pun. apapun... terima je la, harap2 stok yg ada tu still cukup untuk cover. dahla skang pun aku pam hari2 xcukup dalam 7 oz untuk tampung demand amni kat pengasuh. ok, cukupla cite psl hasil pam sb ni kisah lain. hahaha... nanti buat tambah stressje. so, dengan ini, kenala start kemas barang tp tangan plak xabis lagi masuk air. mandi pun belum ni.

mungkin untuk harini en suamikena tido rumah lain dulu, sebab kalu ikutkan 48 jam tu cukup malam ni. untuk keselamatan kan... syok jugak sebenarnya dok hospital, sebab ada internet free yang laju. hik...hik...hik... keje aku melayan movie ngan drama yang episod awal xsempat tengok. xde la bayak pun sebab aku banyak tido jugak. nanti balik rumah layan astro je la. semalam cakap nganen suami, 1 malam aiman tido ngan dia...emmmm... xtido sebenarnya aiman tu. biasala, dia skang kan musim tido awal, bangun awal, pastu buat projek. rumah en suami cakap super duper semak. abis mainan tingkat atas dibalingnyake bawah. siap main air pancut luar toilet ngan tumpahkan air tu, biasa la kan. so, aku nak balik rumah ni, memang dah pk the worst la  keadaan skang. en suami... kalu semak sikit2 tu boleh landia kemas, tapi kalu dah tahap super duper..... memang serah kat aku je la katanya....

so, nampaknya nextvweek seminggu kita berhibernasi kat rumah je la. boss dah tanya khabae semalam, katanya banyak enquiry masuk. wani still meternity, hanizah plak site visit pusing 1 msia sampai raya haji. alston plak xbiasa sangat n dengar citer sakit jugak jumaat tu. harap2 esok baikla..so next week dia boleh masuk keje. disebabkan keprihatinan ku pada kerja n komitmentku pada customer yg hantar enquiry, maka aku merelakan laptopku dikirim ke rumah supaya aku boleh buat keje dari rumah. owhhhh... patut aku pesan kat bos, kirim laptop + sebakul buah2an. xmo bunga sebab nanti layu, dah kena buang. buah boleh makan! hehehe...

yey, air dah habis. nurse pulak xdatang2. ada jugak few service kat sini yang kureng. tapi xpela, dah nak balik pun. doc pun very nice. so oklah... at least diorg suma membantu mempercapatkan process sembuhnya aku. yang utama.. syukur kerana dengan kehendak Allah...segalanya ketentuan dariNya...

Thursday, October 18, 2012

Sakit itu penghapus dosa

saya sakit.... ujian Allah untuk diriku.  cuma sakit ini berjangkit... bahaya especially kepada budak2. masa pi klinik pagi tadi pun doc yg cek tu risau takut dia kena. bila buat test untuk konfemkan, sekali +ve la pulak. waaaaaa... memula mmg xterkata. rasa nak nangis punye jugak sb dahla datang sorang, sehelai sepinggang. diorg xkasi balik sebab terus kena kuarantin. luckily aiman n amnisihat2 je, xde simptom2, kalu x, risau gak. lagi susah, mak plak kat kuantan, akan ke kelantan sampai selasa. so malam ni aku stay hospital, aiman ngan en suami... amni tinggal rumah nanny. sebab dtg sehelai sepinggang, pam last pun kol 11 pagi tadi.huhuhu..nak kena kasi stok yang banyak jugak untuk nanny amni.

doc kata sakit aku dikesan awal, so chance nak baik cepat tu insyaAllah besar. doc kata, kalu aku xdemam esok pagi smpai petang, aku dah boleh balik petangya. kalu x, kena monitor another 24 hours. kalu esok xleh kuar wad lg, mak akan balik esok tengahari utk jaga budak2. harap sangat esok dah baik.... xlehla nak kena kuarantin lama2. even ada geng kan... hahaha... org aku aku berjangkit dari tu, kena admit jugak. sebab tu aku bleh jangla aku pun kena. tp xdela kitorg dokbilik sekali kan..

dari kol 1 lebih masuk tadi, sampai skang still kat emergency. sapa kata hospital gomen je kena tunggu lama? hospital swasta pun sama. sumanya subject tu bed availability, nasib la. xpela tunggu lama pun, yang pentimg cepatla sihat. kepala aku pun dah sakit giler, rasanya sebab demam. nurse pun dah silih berganti, xcek pun suhu badan aku, xkasi pun panadol utk demam aku sb dah 6 jam since my last medicine. aku plak yang panggil nurse tanya xmo kasi aku ubat ke? bilik aku dah ada since 4 lebih lgtd... tapi xbersih2 kan lagi. ape punya lama daaaaaa.... sabar... sabar sebab en suami pun xsampai lg nak bawak barang. aku doa supaya xterlepas solat asar sudah....

mogadiriku cepat sembuh, en suami, aiman n amni sihat2 aja, xdijangkiti... amin....

Monday, October 8, 2012

Adam & Hawa plak..

Kebetulan tertengok episod 1, terus rakam series n kalu sempat, tengok live. Kalu x, biasa aku tengok ms pam pagi2 sblm pi keje. Aku xpenah baca pun novel dia, n sebab tengok citer ni, sengaja jugak xnak baca novel atau tanya orang jalan cerita dia. Just follow the flow macam follow drama2 bersiri lain.

Al kisahnya... 2-3 episod kebelakangan ni menceritakan kisah diorg jumpa kat Mekah. Serius membuatkan aku rasa terganggu. Xpe ke buat penggambaran dalam Masjidil Haram? Dahla bukan dokumentari ke, kisah benar kehidupan ke.. ni kisah cinta! Perlu ke? Tempat yang amat suci, tempat kita beribadat.. Aku macam xleh nak bayang camne pelakon2 suma menguruskan emosi diri sendiri untuk menghayati watak lakonan sedangkan kat situ, suma orang pun sibuk beribadat. Adoi.. Cepat2la abis episod kat Mekah tu.

Cuma, bila tengok kaabah, suasana dalam Masjidil Haram, segalanya mengenai mekah n madinah membuatkan hati ni rasa teringin sangat nak ke Mekah... Sayu hati tengok banyaknya manusia yang berpeluang utk beribadat kat mekah. Owh... Teringin nak pegi jugak!!

Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Sunday, October 7, 2012

Ibu... Aimam nak mee

ZzzzZzZzzz... Ibu, Aiman nak mee.. Ibu, Aiman nak mee..
tetiba rasa ada orang korek mata. bila bukak mata nampak Amni kasi botol air masak. nak minum la tu. Ibu, Aiman nak mee. Ibu, Aiman nak mee..
Ibu : Aiman, kol brapa ni? nak makan mee kol 6 la.. skarang ibu nak tido..
Aiman : Ibu, Aiman nak mee... Ibu, Aiman nak mee
Amni dok kasi lagi botol air masak yg dah kosong. rupanya aiman cuba suapkan amni air, abis basah tilam sikit ngan seluar sebab air tumpah. turunla kejap isi air balik kasi amni n aiman minum. pastu....
Aiman : ibu, aiman nak mee... ibu, aiman nak mee
ibu : aiman, tunggu la kol 6, ibu ngantuk la. tu la, nape malam tadi sebelum tido xmakan banyak2..
Aiman : ibu, Aiman nak mee.. Ibu, Aiman nak mee..
Ibu : okla... okla.. jom suma turun makan mee...
Kol 4 sayang oiii.. sebab sayang la ibu turun masak mee kol 4 pagi ni ( sebab xtahan aiman dok sebut n sebut n sebut n sebut selagi xdapat pun ye jugak)... aku rasa ni la yg susahnya bila anak xreti isap botol. kalu x, sure nangis je nak susu. dapat susu, tido balik. xdela menggagau ibu nak masak mee la, nasi ngan ikan bilis la..... setakat ni adala 3-4 kali dah permintaan gini. memang aku dah siap prepare nasi just in case aiman mintak tengah2 malam buta. mee ni pun spegetti yg aku dah rebus siap2. kuah spegetti simple yg dah aku frozenkan saiz kiub ais. so panaskan je la...... selera makan pagi2 buta lagi banyak dari makam waktu siang. dengan amni pun tumpang makan. nasib ibu la.... janji korang makan...
ni dah kenyang... mulala punggah mainan.......

Wednesday, October 3, 2012

K.I. @ 2oct

" Kalu rumah kita kemas, x bermakna rumah kita bersih "...

Aduh... Serius terasa ngan kata2 abang ngah Keluarga Iskandar. Rumah aku ngan xkemas pun ye.. xbersih pun ye.. Harapkan cleaner yang datang sebulan sekali tu je buatkan all out cleaning. Aku sendiri, mana yang sempat buat. Setakat vacuum rumah hari2 pun xguna sebab lantai kena mop jugak. Ngan budak2 ni makan bersepah, kesan2 atas lantai...

Huhuhu... Terus tetiba mop lantai kol 3 pagi. Cuci dapur n sink jugak. Penat sangat malam tadi so kol 9 lebih aku dah tertido masa tidokan Amni. Bila Amni bangun kol 12.30, aku pun bangun jugak solat n kasi Aiman makan nasi. Lapar katanya. Ni lagi sorang, awal2 xnak makan, tengah malam/awal pagi sibuk mintak nasi+telur+keropok. Agaknya kenyang lagi dari umah pengasuh, so time dinner tu xrasa lapar lagi. So skang, masih berjaga dengan Amni yg dah melelong jalan sb ngantuk tp still xmo tido. Aiman pun sama.. dok tahan lagi mata tu. Aku dah xlarat, esok nak keje.

Apapun, menanam azam dalam diri utk make sure rumah even xdapat kemas sepenuhnya, at least bersih...


Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Thursday, September 27, 2012

Oh My English!!

Semalam bos panggil.. katanya TW akan buat internal english class...
3 hours every morning.. every day.. for 4 weeks!!!
Wow... terkedu kejap aku.. lama tu.. bos tanya, nak join x?
Dia offer kat orang2 yang biasanya dok kat opis..
Course covered writing skill, grammar, conversation.. banyak lagila but for business use lah..
Lama gak terdiam, nak ke x nak.. nak ke x nak..
Macam menarik, bukan senang nak dapat kursus english free cenggini..
Tapi, 3 jam? 4 weeks? setiap hari?
Dahla wani skang tengah maternity leave..
Kang sebab nak join class ni, hari2 kena balik lewat sebab nak siapkan keje..
Tu yang xmo tuh..
Tapi.. selama ni dok pegi training sana sini TW hantar, xkanla training in house nak tolak plak kan?
So aku pun terima la, lagipun... memang penting pun belajar n english aku pun bukanla bagus sangat pun..
Aku rasa kalu gred aku dulu ok (bukan bagus).. tu mcm nasib baik je..
Cuma yang seronoknya.. most of kitorg2 yang dok opis ni dari kayangan (floor atas opis aku ni)..
So ramai la warga kayangan akan memeriahkan kelas ni..
K milin, Aisyah, Diana.. so excited..
Katanya maybe October start.. pastu kalu ada hari yang mc ke.. nak kena amik cuti ke.. bukanla xleh..
Boleh je.. sebab kelas tu memang dah hari2 pun kan..
Harap2 x sampai kena balik siapkan keje yang tertangguh sudah..
Mood "OH MY ENGLISH" sudah mari!!!!!!

@6.35 am

mula dah..... x sampai sejam bangun dau cenggini mainnyer. kalu xbagi main, kang kata menyekat perkembangan anak plak... main je la korang... jap lagi ibu piat telinga aiman...

Tuesday, September 25, 2012

Bila nak tido...

Amboi.... cerah betul mata awak... bila nak tido nieh? Semalam pegi Putrajaya, atuk n nenek diorg datang so kitorg dinner umah my sil. Dalam kereta balik rumah diorg dah tido, makanya bila sampai rumah 2-2 segar bugar. Xde maknanya nak tido balik.. last2 kol 3 baru tido.. owh… kepala ibu yang dah weng.. rasanya seminggu dah gini, even weekend haritu, hari sabtu je dapat bangun pagi lambat.. sedar2 dah kol 11.30 pagi! Hehehe.. tp still x cukup…




Sent from my iPhone

Monday, September 24, 2012

Sakitla Amni...

Adoila sejak weekend baru i, Amni bila bf, dia suka sangat gigit!! isap 3 kali, digigitnya.. pastu isap lg 3x, gigit lagi. waaaaaaa.... sakit giler tau. memang gigit guna gigi, tu xplus pakej gigit dan tarik. Hadoi.. nak wat camne ni, bila marah, nangis. bila cakap 'no..no..' sambil tunjuk sign tangan NO, dia gelak pastu buat lagi plak. semalam Amni gigit xnak lepas sampai aku tekan pipi nak suruh bukak mulut. memang nak nangis dah rasa. jangan kata nak nangis, rasa macam nak stop bf pun ada. sapa ye biasa kena ngan anak yg umur dalam setahun? agak2 lama x? adoi, memang xsanggup kena lg sb sakit sangat. aku pun rasa mcm fobia dah everytime nak bf.

dahla Amni... jangan gigit2 lg.. kang ibu kasi botol terus kang. dah 1 keje plaknak kena selaluanaskan susu eecially ygh malam

KK Visit Sept 2012





19 Sept 2012 :

rasanya dekat setengah tahun jugak kot x pi kk. patut aritu pi bulan 4 tapi Aiman masuk hospital plak masa tu. kebetulan plak visit yg just check up, xde cucuk, so aku pun skipped je lah. skang Amni dah setahun, baru menggagau cari buku n call untuk buat appiontment. nak plak aiman baru kena chic pox. tapi kalu amni kena pun, memang dah dipasrahkan je, mana nak lari. biarla kecik2 kena.. nanti parut boleh senang hilang.

berbalik pada check up, skang aku akan pilih kol11, memang sangat senang sebab orang dah xde. tunggu nurse cari kad, terus timbang, kejap je dah panggil masuk bilik nurse. kali ni pun mak x teman sb mak ikut ayah pi cameron highland. seb baik 2-2 behave dalam keta otw pegi n balik. nurse panggil, masuk dalam, rupanya nurse yang akan check tu nurse baru. tepi dia ada akak ala2 pangkat makcik jugak ngan aku tengah berdiri pakai baju lab coat tu. tengok sekali lagi, nampak dia tulis 'pengajar' kat baju dia. agaknya budak ni tengah ada assesmentkot so aku layankan je la. punyala budak ni nerveous sampai tunggang langgang jadi checkupnya.

sampaikan boleh lupa bahagian kepala yang mana nak kenacheck. eh.. memula pasal berat... dia mcm tulis je berat Amni 6.7 kg kat buku, pastu terus sibuk nak cek kepala amni

pengajar : ok ke berat baby tu?
nurse : (tengok no tu kejap) emmm... ok berat dia
pengajar : macam tu awak tengok beratbaby? pandang nojedahtauberat dia ok?
nurse : (tengok lagi no berat yg dia tulis) ok ni.. berat dia ok
pengajar : mana boleh tengok mcm tu!! (suara dah sedikit tinggi) mana graf? berat dah plot blom kat graf?

terkial2 nurse tu bukak graf. graf x plot lg, dah kena marah lg. makin gelabah la budak tu. aku, aiman n amni dah terkepit kat situasi tu. xtau nak react camne. buat2 pandang tempat lain mcm xpaham je la. tp pengajar tu bagus la, dia notify aku, cakap 'sekejap ye puan..'. cuma yg aku xtahan bila tengoknurse tu kena marah. tu kira sikit... sampaikan pengajar tu boleh cakap pas tu 'awak jangan buatkan saya jerit kat sini! semalam sy buat dah .. sy dah xnak jerit harini. awak jgn buat sy jerit...' tapi memang.. pada aku prestasi nurse ni agak teruk. sampaikan nak plot graf pun x reti. pembaris pun xde! rasanya pembaris tu menda wajib kot kena ada dlm poket nutse. dah kena marah lagi. lepas tu salah lagi cek bahagian kepala amni. 2-3 kali kena asak ditanya betul ke x apa yg dia cek, last2 pengajar tu sendiri yg cek, tunjuk bahagian mana yg sepatutnya. lepas tu pulak, nak test amni ngan set mainan utk umur setahun. xcukup pulak barang2 nyer. pegi cari.. punyala lama. sampai pengajar tu mintak maaf lagi ngan aku. dah bwk setnya, mainan tu boleh pulak letak dalam beg yg pttnya isi ubat! kena marah jugak lagi, ngan mainan yg still xcukup lengkap. Amni dah mula naik atas meja dah, abis pen nurse tu dia pegang buat main.

last2 pengajar ni suruh panggil suma batch nurse2 baru yg wat praktikal. suruh tutup pintu belah kiri n kanan yg attach ngan bilik sebelah. tinggal diorg ngan aku, aiman n amni je. menjerit2 pengajar dia tu marah budak2 ni. yg nurse ni plak asyik dok sengih2 je dari tadi. buat salah pun mcm xde rasa bersalah. hadoi, nasik ko la dik dapat anak akak yang memang bermasalah.

amni berat dari line kuning makin ke bawah dah. ye la, raya aritu sakit, memang xmakan langsung. ngan ruam kat bontot lg, tekak... pastu, development percakapan amni lambat berbanding yg sepatutnya di umur 1 tahun. ikutkan, amni sepatutnya ada few words yg dia boleh sebut yg dia sendiri paham maknanya. macam 'mama', 'papa' , 'nak', 'nenen'... apa2 lah, tp amni ni suma menda akan kuar bunyi 'ek...ek..' . kalu stakat sebut mamamamama tu kekadang terkeluar je tapi bunyi yg xbermaksud lah. so bila anak yg ada problem ni, lgla kena tanya mcm2 kan, pastu dengan nurse yg kelam kabut ni, makin haru. jadinya sebab asyik salah tanya, pastu kena marah. even aku yg bukan belajar nursing ni pun boleh tahusoalan yg dia tanya tu salah. makin berasap2 pengajarnya. aku still maintain muka mcm xreti, xpaham, xpandai... ala2 biarkan je nurse ni tanya apa yg dia patut buat n tanya. kesian kat dia.. kalu kita xbagi peluang, sama naik marah or sibuk nak balik jugak, lg la susah nurse ni nanti kan.

aiman pun problem berat jugak. dengan chicken pox yg masih berbaki.. tp kebanyakannya dah kering. boleh pulak budak yg banyak cakap ni jadi pemalu, nurse tanya... diam je xmo jawab. buat muka xtahu, sibuk main building block. last2 tu sb dah lama sangat layan pengajar tu marah nuse, aiman pun stat ckp mcm2 ngan aku. sebab berat aiman n amni sangat kurang, sebulan lg kena datang. pttnya 3 bulan sekali. diorg nak monitor berat dan mugak progress ckp amni. kalu x ok, kena refer ke doctor. punyala lama cek kan, sampai time aiman siap cek tu, amni dah tertido dlm dukungan aku. xminum susu pun. rasanya sejam lebih aku dalam bilik tu, sampai kol 1.30 petang!! fuhhh... memang lama. pastu amni cucuk setahun, then terus balik. memang sangat penat. penat melayan nurse tu. aiman seb baik ok, behave xberlari2 n mintak nak main gelongsor. sebelum datang aku dah pesan xleh main sebab aiman ada bintik2. nanti jangkit kat orang. memang kitorg dok jauh dari orang. kesian jugak tgk dia dok pandang je budak2 main.. tapi.. macamla kat rumah xde!

so misi skang, kasi makan banyak2 dua budak ringan ni.. banyakkan praktis ckp ngan amni jugak. amni sebenarnya paham je apa kita ckp, mcm mintak menda, suruh bagi benda kat ayah ke, aiman ke.. dia boleh paham n buat ikut arahan. cuma tu la, mahal sangat bak kuar suara utk bercakap. tapi seingat aku, aiman dulu pun kena tegur jugak pasal ckp lambat ni... diorg ni nak kena tegur dulu ni... baru boleh..

klah, tunggu next report dari kk lagi ye.....



Sunday, September 23, 2012

Thursday, September 20, 2012

Yang Maha Adil

Kekadang, terlalu kelam kabut di rumah
Tak terkejar menyiapkan suma keje, pasti ada yg on-hold dan delay
Minggu ni sangatla sukar dalam menguruskan hal2 rumah
Tapi Alhamdulillah.. kerja2 di opis semuanya berjalan dengan lancar
Sangat terasa kelancarannya kerana terlalu banyak urgent shipment with last minute notice
Tapi dapat diselesaikan dengan mudah
Seperti Allah telah memudahkan laluan kerja itu
Moga kerja2 rumah juga akan dipermudahkan
Soon... InsyaAllah..

**tp xmo la pulak keje opis jadi susah ;)

Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Expect the unexpected

Hmmmm.. Bila dah jadi orang dewasa, terutamanya dah jadi mak kepada 2 anak, memangla sgt kena expect the unexpected. Kalaulah hari2 ku berlalu dengan smooth skali, terutama di waktu pagi sebelum pegi keje, itula antara nikmat yang Allah bagi.

Semalam, elok je Aiman n Amni tido kol 11 malam. Pada aku, timing tu xde la kira lambat, xjugak awal. Cun la tido kol 11, bangun kol 6. 7 jam aku target anak2 tido. Sempat siap2 iron baju n tudung utk pegi keje arini, supaya xlambat n kelam kabut. Sekali... Kol 2 Aiman bangun. Nak milo.. Bukan minum banyak pun, seteguk je. Nak tengok tv, aku xkasi, so masuk bilik main n aku tido. Dah Aiman menjagakan Amni, aku pun tido2 ayam, diorg mainla sesama apa2 yg ada dalam bilik. Menjelang kol 4 pagi, Aiman dah xlarat main, mulala usik Amni. Last2 bising, suma aku bawak turun, bukak tv. Aku sambung tido atas sofa. Sejam elok main bersama, Aiman stat punggah building blocks. Amni pegi dekat, kena marah, kena tolak dek Aiman sebab kacau. Last2 nangis, Aiman pun xnak kongsi, aku bawak Amni naik atas tido. Amni pun dah penat, tido la balik ngan aku around kol 5.

Kol 6 jaga, turun bawah nak masak nasi, nampak Aiman dok diam tgk tv sambil tangan dalam seluar. Aku tegur.. 'Aiman yak ke?' 'Jangan kacau!!'.. Aiman jerit. Hihi, tau la tu memang berak. Siap letak nasi atas api, nak naikla solat subuh, sekali Aiman panggil. 'Ibu, Aiman yak kat sini.. sini.. sini..'. Wahhh.. Banyaknyer.. Aku pegi dekat tengok, Aiman dah sapu yak dia kat carpet! Seb baik carpet aku jenis yg kain span boleh masuk mesin. Terus ajak masuk toilet basuh. Angin apa ntah sampai habis 2 belah tangan kena yak. Huhuhu.... Dengan seluar, baju pun kena jugak. Terus mandikan. Dah siap2 suma, tetiba Amni plak jaga then ada bau.. Sorang lagi pulak nak kena basuh. Pagi2, bila kita kelam kabut nak pi keje, time tu jugakla macam2 jadi. Bila aku nak tapaukan nasi utk Aiman makan kat rumah nanny, dah Aiman mintak nak makan nasi. Bila mintak tu, xnyempat2 nak tunggu sampai rumah nanny, nak jugak makan sekarang. Mengenangkan dia jaga lama dah, memang logik pun akan lapar. Bila aku hidang nasi ngan ikan bilis, last2 ratah ikan bilis je! Mujur xberebut ngan Amni, kalu x lagi pening aku nak melayan. Last2, time aku siap nak pakai tudung, Aiman tertido sendiri depan tv. Penat sangatla tu. Amni pun boleh pulak amik sendiri susu bekalan umah tokwan yg memang aku dah letak dlm botol, baring sebelah Aiman yang tido minum sendiri. Aman la sikit rasa, tapi masa tu dah kol 8 lebih!! Memang dah lambat sgt kalu ikutkan timing biasa ke opis. Seb baikla semalam aku pegi hantar tender dulu, maka kuar lambat skit pun xpe.

Itula.. Camne pun kita plan, siapkan sebanyak keje dari awal.. perkara2 yg xdijangka pastinya akan ada. Terpaksa sediakan diri untuk menguruskan hal2 macam ni, kalu x boleh mengamuk + nangis sorang2. What I want now.. is just a lovely n calm n no stress weekend.. Please come to me ASAP... Hahahahahaha....
Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, September 12, 2012

Keluarga Iskandar

Aku suka tengok citer ni. Kisah dia mmg mcm kisah seharian hidup orang yg biasa. Kisah kekeluargaan yg seronoklah pendek kata. Kekadang kalu xsempat nak tengok on time, aku tengok yg ulangan, n skarang dah rakam every episode. Tengok x tengok, belakang citer.

Lunch tadi kitorg pegi tapau kat Nasi Kandar Pelita kat SS15 Subang Jaya nieh. Aku sorang je turun, Ila tunggu keta sebab xde parking. Sambil tunggu mamak ni bungkus, nampak minah mat salleh tapau nasi. Sekali mamak ni cakap melayu ngan dia. Bila dia datang dekat ngan aku nak pilih ayam, baru nampak n rasanya macam Susan Lancester (sorryla kalu salah eja nama ayah dia). Ish... Memang rasa nak tegur sangat2. Dahla xde orang lain pun, aku ngan dia je. Tapi dia pakai spek besar, so aku pun mcm serba salah takut salah orang sebab xnampak muka dia full. Rambut macam dah sama, suara pun sama. Memangla, aku asyik dok pk n pk n pk n pk nak tegur ke x. Aku ni bukan jenis suka tegur artis pun even penahla nampak artis beberapa kali semenjak dok kl ni. Aku selalu rasa mcm kalu aku tegur, nampak mcm aku fanatic sangat minat, xpun buatkan artis tu perasan glemer. Owh... Tp memang akui rasa menyesal xtegur dia. Sebab aku rasa citer keluarga Iskandar tu sangat best, unik.. even mungkin ramai dah pun bgtau dia yg citer tu best, aku pun rasa macam nak jadi antara orang yg bgtau pelakon citer tu yg citer diorg best. Hehehehehe..

Tp nak wat camne, sampai sudah xtegur pun. Tapi dok terbayang + pikir nak tegur ke x punya pasal, aku sampai terlupa nak amik papadom free dan terlebih sebungkus nasi aku order. Dahla sebungkus RM7! Cessss... Ni suma salah keluarga iskandar sampai aku yg rugi.... Seb baik citer best! Ngeeeee...

Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Saturday, September 8, 2012

Permata hatiku...

apa suma tengok tempat lain nieh... tp dlm 4 keping, yg ni je boleh diterima....

Friday, September 7, 2012

Aidilfitri

Lambat giler nak kuarkan post raya tahun ni.. last year raya sambil berpantang.. tahun ni raya dengan anak 2! So kita citer serba sikit la yek..
 
 
Beraya kat BP, tapi hari jumaat sebelum raya tu Amni dah start demam. Sabtu sebelum raya pi hospital, dapatkan ubat demam ,batuk n selsema. Standby siap2 sebab tau nanti masa raya mesti susah nak jumpa klinik. Ari sabtu ni pun pegi hospital sebab klinik kanak2 suma dah tutup.
Malam raya.. Aiman boleh tertido awal dan bangun balik lewat malam tu. Makanya... sampai ke pagi raya la dok main + tengok tv. Sebab Amni x berapa sihat, so dia banyak tido.. so dapatla aku pi solat raya yang jarak 100m je dari rumah. Aiman pun macam excited nak ikut, aku pun bawakla. Tak ramai pun jemmah pompuan, x sampai 3 saf pun penuh. So dapatla aku dok tepi skali, Aiman dok diam2. Dia pun mcm dah ngantuk kan, masa dah abis khutbah, dok baca doa tu, Aiman dah datang peluk aku sambil pejam mata. Owh no... abis je doa, terus cepat2 ajak Aiman jalan keluar. Salam pun dengan yang mana dan je. Ye la, kalu Aiman tido, mau aku kena dukung Aiman balik rumah. Umah mil aku atas bukit, masjid bawah bukit even jarak yang sangat dekat. Bukit curam ok... Dah sampai rumah, seronok pulak orang siap2 nak keluar, last2 Aiman tido dalam keta. Biasala, lepas solat raya, memang family en suami suma akan balik kampung en suami kat Pontian. Seharian la sampai malam kitorg kat sana..
 

 Aiman dah lemau2 sebab ngantuk. Ambik gambo pun asyik dok buat mimik muka yang macam2..

 
Like father, like daughter.. hahaha.. apsal 2-2 boleh buat muka sepesen nieh?
 
 
Bersama atuk n nenek...  Cucu kesayangan nieh..
 


Amni baru nak pandai melangkah.. kat mana ada makanan, kat situ la ada Amni.. Baju raya je, asyik bertukar2.. demam on off sebab consistant makan ubat..
 
 


Dengan MIL. Tengok Aiman buat muka..

 
 
With pak ngan n mak ngah.. Amni sibuk nak kasi makanan apa ntah kat Aiman.. nak dapat gambar ni pun punyala payah..
 

Raya ke 2 dok rumah je, sebab memang tiap2 tahun mil akan buat laksa johor n suma adik beradik mil n fil akan datang beraya. Penuh rumah... dari tghari sampai petang.

Malamnyer, kitorg gerak balik Kota dan plannyer nak rehat kejap, load barang then terus balik SP. Sekali, sampai KL, suhu badan Aiman naik tinggi giler! Amni pun sama. Ntahla, mungkin jugak sebab aircond keta.. So kitorg terpaksa hold dulu trip balik SP dan tengok esoknya diorg punya suhu badan ok tak. Risau jugak kalu teruskan jugak journey, diorg ni lagi teruk demamnyer..

 
Gambar Aiman kat rumah di Kota. Kepala dibasahkan ngan kain, badan pun aku balut jugak ngan kain basah.


Esok paginya, Aiman n Amni dah ok. So dalam tengahari, kitorg gerak balik SP tapi singgah Ipoh dulu. Ye la, family belah ayah aku kan kat Ipoh. Visit tok, pah n makcik pakcik yg kat ipoh. Tapi dapat pegi 3 rumah je sebab yang lain takde, jalan beraya. Lupa sangat nak amik gambo Aiman n Amni ngan tok n pah. Rasanya ada kot, dalam kamera Adilah. So far dari KL sampai Ipoh tu Aiman n Amni tak demam dan aku pun mesti kasi diorg makan ubat on time.

Gerak dari Ipoh sebelum maghrib, okla, jalan pun clear, tak jem sangat. Nak dekat Juru tu baru ada jem, eksiden. Sampai je SP, badan Aiman dah stat panas balik. Masa tu dalam kol 10 malam. Terus pi klinik yang 24 jam tapi ramainyer la manusia. Aiman pun dah start batuk.. adala muntah skali dalam keta, masa tu nak sampai SP dah. Kebetulan jugak farmasi sebelah klinik tu bukak. Bagusla SP ni, klinik 24 jam, banyak bukak, pastu ada pulak farmasi bukak 16 jam. So tengah2 malam pun still boleh beli ubat lagi. Sebab lama sangat nak tunggu kat klinik, suma pun penat, so beli je ubat batuk then terus ke rumah mak tok.
 
Sepanjang 2 hari kat rumah mak tok, raya ke 4 dan 5, memang tak pi mana. Aiman sakit teruk. Demam, batuk, selsema.. Amni macam dah ok, tak demam dah. Tinggal batuk sikit ngan selsema je. Aiman punya batuk tu, sampaikan muntah habis. Baju raya dah tak pakai dah, suma pakai baju buruk2 je sebab kejap je pakai, dah muntah. Kesian tengok Aiman sebab dia lapar, mintak nak milo, nak makan.. tapi lepas tu, batuk, terus muntah balik suma. Menempek je atas kusi, tengok tv. Petang 1st day kat SP tu memang nak bawak pi klinik, sekali hujan lebat sampai esok paginya. Petang khamis tu lepas muntah2 lagi.. bawakla pi klinik kanak2. Seb baik bukak.. depan doc tu jugak Aiman muntah then doc advise utk pakai nab. Okla, sebab lepas nab je, terus kurang Aiman batuk, siap boleh lompat2 bagai. Sebab Aiman mcm dah ok, kitorg pun decide terus balik KL, sebab kalu teruk balik ke esoknya, boleh terus pi hospital je. Kat SP, kalu masuk hospital, kang kena tahan lama, satu keje plak nak uruskan suma, ngan nak pegi keje lagi.
 
Owh.. mak kitorg jumpa kat Ipoh. Pun xsempat nak amik gambo. Mak balik cepat sebab cik nak balik US hari jumaat. Alhamdulillah, trip back to KL berjalan dengan sangat lancar.. xjem.. Aiman n Amni pun dah ok. Cuma Aiman still ada batuk sikit2, demam dah takde.
 
 

Salam raya ngan nenek SP. Masa ni sebelum balik KL. Kesian kat orang SP, tak sempat nak main2 ngan Aiman or Amni sebab 2-2 pun merengek + menempek baring je sebab sakit. Amni okla, tapi ada masa tu merengek jugak. Hopefully dapat balik lagi soon..
 
 
Serius tak tipu... memang aku tak puas balik SP. Terima kasih kat maktih, paksu.. datang rumah maktok tengok kitorg.. sedangkan kitorg yang muda ni patut pi rumah maktih n paksu. Tapi sebab budak2 ni tak sihat, terpaksa dok rumah je..

 
Amni dengan nenek n tok teh. Nanti bulan 12 nenek dah janji nak datang KL. Tok teh plak, kalu ada kursus kat KL, jangan lupa visit kitorg tau.. Ambik flight awal datang KL, balik kedah flight paling lambat..

 
Akhir kata.. moga kita bertemu lagi dengan ramadhan dan syawal tahun hadapan. InsyaAllah... baru sehari pakai baju raya nieh... huhuhu....


Thursday, September 6, 2012

Iklan Tiger

Sapa ingat iklan biskut Tiger? Nak aku kasi summary sikit. Budak ni kejar beg dia atas kereta yang bergerak. Bila nak dekat dgn kereta, budak ni nak melompat untuk dapatkan beg dia, gambar tunjuk ada 3 tiger kat belakang budak tu. Ala2 budak tu guna kuasa tiger dari biskut tiger yang dia makan.

Sambil tengok iklan tu, aku citer la kat Aiman.. Tengok budak tu, kuat lari, sebab makan biskut tiger. Nanti ibu beli biskut tiger, Aiman makan banyak2 tau (Aiman ni ikut mood, kekadang makan, kekadang x suka makan..). Ayat aku untuk pancing Aiman untuk makan lagi banyakla.

Rumusan iklan tu plak dari poandangan mata Aiman... "Abang tu lari sebab kena kejar ngan tiger....". Hmmm... Penat aku pancing, message failed to deliver...


Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Rehat sampai hilang penat..

Boleh x kalu nak rehat sampai hilang penat? Agak2 akan ada ke tahap hilang penat tu? Hihi.. Ye la, kalu pegi bercuti pun, sure bila sampai rumah akan terasa jugak penatnya. Dengan nak kemas rumah n barang2 masa bercuti tu..

Penat sangat rasa badan. Boss approved half day morning untuk rehat lepas 2 hari berturut balik malam n travel jauh untuk keje. Bila dok rumah, nampak pulak macam2 menda yang pending xbuat lagi kat rumah..

# baju Aiman n Amni dah menggunung x basuh lagi. Memang aku biasa kumpul pun tp xde la selama yang skang ni..

# kain pun menggunung jugak. Kain xkira menggunung tapi sampai melimpah keluar bakul la.. Bukan 1 bakul tapi 3 bakul besar!!

# stok makan Amni dah habis. Tadi sempat pegi Giant beli ayam, sayur, buah untuk dimasak dan difrozenkan.

# stok sup untuk bekal Aiman pun dah habis. Bukanla hari2 Aiman bawak bekal sup tp selalunya mesti ada stok sup dalam fridge untuk time2 terbangun lambat or dah xde idea nak buat bekal apa untuk Aiman

# reorganize balik stok susu. Skang ni amik je mana2 yg tercapai dek tangan. Selalunya aku akan simpan yg terbaru, kuarkan yg lama. Sejak habis stok yg lama, aku asyik guna yg baru je. Sebab yg lama kat bahagian bawah yang baru.

# mop rumah!! Owh.. Sebab Amni selalu bangun awal, aku ni asyik xsempat je nak mop rumah. Sebelum mop nak kena kemas dulu, pastu sapu lantai. Bila siap sapu, dah Amni bangun. Xleh dah la nak mop kalu x, mau Amni menempek tepi baldi main air sabun mop lantai

# top up air masak. Biasanya aku akan isi dalam 6 botol 5.5l air masak yang beli dari mesin. So skang stok dah makin susut, tinggal 2 botol je lagi. Kena cepat2 pegi refill, kang xde air nak minum

Disebabkan banyak sangat keje yang pending kat rumah, ngan aku terasa sangat penat, maka pagi tadi aku sempat pegi Giant beli barang n cuci ayam je. Buat sup xsempat, stok makanan Amni pun xsempat. Arini plan balik keje on time, amik diorg, xsinggah rumah mak. Terus balik rumah n setelkan sebanyak mana stok makanan yang boleh. Aku ada ayam, sup, labu, tomato dan pear. Kalu sebut, xde la macam banyak tp process nak kena rebus / kukus, then sejukkan, then blendkan then bungkus n masuk fridge, sampai malam jugak kot kalu setel suma. Silap2 aku buat kasi lepas utk esok pagi punya bekal je! Hehehe... Owh... Seronoknya kalu ada bibik. Tapi okla, pagi tadi aku dapat jugak melepak melayan Adam & Hawa marathon 3 episod + Keluarga Iskandar 1 episod + layan drama Aku Untukmu sejam. Kalu x, mengadap Pororo ngan Tayo je la..

Esok ke Lukut balik, konfemla sampai malam sebab kena habiskan jugak 1 meter ni. Esok je masa yang tinggal. Moga dipermudahkan suma, supaya xde la aku balik lambat sangat..

Sent by Amirah from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, September 5, 2012

Berkampungla di sini..

Dari isnin n selasa... jadi isnin selasa dan rabu..
Sekarang.. jadi isnin, selasa, rabu dan jumaat..
Semalam, kol 9.30 baru sampai rumah..
Arini pun nampak gayanya macam tu la jugak..
Jumaat... hmmm.. kalu ikutkan hati nak je soh en suami bawak Aiman and Amni..
Lepas abis keje bleh dok semalam kat PD..
Mesti Aiman seronok dapat mandi laut..
Tapi... xkot, kang payah pulak en suami nak bawak 2 org tu dari kl ke sini..
Pastu nanti masa balik pun cenggitu jugak, sebab aku datang sini dah bawak satu keta..
Harini aku sorang je.. org TW takde, customer pun takde..
Boleh pulak tghari tadi tetiba black out, mau dekat 2 jam gak melangut..
Seb baik dah ok balik, kalu tak.. ntah kol brapa la agaknya nak habis buat keje ari jumaat nanti..
Ni kasi reveal skit mendalah yang aku dok calibrate dah 3 hari ni..
 
 


Poyo skit ambil gambo meja... wat gimik je ni semak.. kepala ni lagi semak nak setelkan cepat2 calibration nieh...

Tuesday, September 4, 2012

@ Lukut

Hari ke 2 berkampung kat Lukut, PD nieh.. Plan 2 hari je tp semalam problem communication, so arini baru mula wat calibration... Pastu plak, tak dapat accuracy yang sepatutnya.. dah kena ulang dan ulang dan ulang... last2 kitorg skip dulu yang tak dapat tu, tukar value lain plak... Esok ada 1 hari buffer yang diorg kasi.. tp esok la last. Apa2 jadi pun, kena jugak habiskan esok.. makanya... samada hanya esok, atau harini pun mcm ada kemungkinan akan balik malam... tak kisah pun nak balik malam, cuma kureng skit sebab nak kena pam susu. Kesian jugak kat mak sb malam ni mak kena babysit Nuha n Furqan sebab nisah pi outstaion. So tambah ngan Aiman n Amni... Makanya.. moga dipermudahkan segala urusan, supaya dapat siap cepat2, xde nak kena repeat banyak2 kali...
 
Lambat plak gambar ni nak dapat.. nanti post gambar saja la pulak...