Saturday, July 23, 2016

Sunday, September 28, 2014

Selamat Bertunang Adilah!!

Ni kisah 2 minggu lepas... Adilah bertunang.. majlis simple je.. aku pun xtolong banyak sebab kalu aku ada.. budak2 ni ada.. suma pun diorg sibuk nak tolong.. lagi kelam kabut jadinya. 

Maktok n maktih pun datang dari sp.. so dapatla tolong.. kenduri end of this year.. bulan 12. New family member.. and later maktih dah free and available seperti selalu dah.

Mari kita tengok2 barang untuk kenduri plak....


Sent from Samsung Mobile


This message has been scanned for malware by Websense. www.websense.com

Tuesday, September 16, 2014

Melaka Trip : It's all about work..

**ibu sedapkan hati sendiri sebab terpaksa tinggalkan Aiman n Amni for almost a week.. so hari sebelum tu.. pagi bawak pegi playground.. petang pun bawak lagi..

** sampai melaka around 3pm.. terus pegi hotel untuk check in n solat dulu. Menarik sangat tengok bangunan merah ni.. belakang ni A Famosa kalu xsilap.. nak singgah.. tapi memang xsempat. Masa kecik mmg selalu jalan2 serata malaysia.. tp maybe kitorg mmg jarang ke Melaka kot.. ingatan aku pada melaka hanyalah Taman Mini Malaysia. Xpenah ingat datang ke A Famosa..
** kol4 pm dah ada kat MITC untuk set up booth.. rupanya weeding tghari tu kat situ xsiap kemas lagi. Pengantin n family pun still ada. Sian tengok diorg kalut2 kemas.. dalam kol6 gitu..diorg ckp booth organizer perlukan 4-5 jam untuk siap suma sblm kitorg boleh masuk. Apeda.. rammai yang komplen... tapi nak wat camne.. suma2 ni pun vendor2 je.. ikut je la kan.. tapi ada la few dr organizing committee yang sangat baik.. asyik tanya perkembangan.. tanya ada masalah ke.. and even tolong kitorg bila ada problem dengan saiz booth kitorg.
** so kitorg balik hotel dulu.. minum2.. jumpa geng2 tw.. then pegi makan. Konon nak gi umbai tp ada kawan cakap duyung murah.. so kitorg ke sana. Waze je.. dekat dlm 12km dr hotel kitorg. Kitorg pegi restoren yg dok sorg2. seberang sungai area medan selera tu. Ingatkan kalu restoren.. upgrade la sikit rasa dia kan.. hmm hampeh.. satu apa pun xsedap. Ikan bakar je la yg ok skit.. selain tu.. udang.. sotong..kailan ikan madin.. suma kelaut..mujur murah.. makan 4 org.. ikan pari n siakap bakar..sotong 5 ekor celup tepung.. tomyam.. sayur..kerang bakar..suma rm77..  So kol 9mlm dtg balik.. tp still tuang booth xsiap lg.. ramai vendor lain dah siap boothnyer.. dah start pasang barang.. kitorg?? Hmm.. tunggu je la. Dalam 12.15am jugakla siap suma.. itupun power xmasuk..so xleh test barang. Penat..

** dah macam reunion ex tw plak.. jumpa balik kawan2.. jumpa jugak customer2 yg selama ni aku kenal since tw tp xpenah jumpa.. the best thing is dapat habiskan masa ngan kak milin. Haha..even kitorg competitor.. relex je kitorg makan sesama.. lepak sesama bila sumorg tgk dgr talk.. even lepas program pun lepak skali. Sambut birthday Jason pun.. kak milin involve!! Hahaha.. join kiotrg beli kek n Makan skali. Teringat zaman2 gi training sama2 dulu..

**2nd day.. diorg sediakan dinner tp kitorg malas nak join. Ada org local yg involve dlm program ni recommend pegi Alai. Kalu waze.. bleh search crystal bay, alai. Then cari kedai Hj Musa.. pilih ikan pari yg kecik n nipis2.. then order ikan pari goreng bercili. Perghhh.. memang terbaik.. udang.. sotong.. ketam.. ikan.. suma glfresh n sedap. Kitorg makan mewah giler seafood.. 4org.. air buah suma.. total rm150!! Memang sangat recomend la suorg untuk datang makan sini. Lagi dekat dari umbai kalu dari bandar melaka..
** last day.. lepas siap kemas booth.. singgah makan asam pedas Hjh Mona.. dekat dengan Hard Rock Melaka. Okla.. murah.. sedap tu.. emm..bagi aku bolehla tp kak milin kata Esoknya sblm dia balik.. tempat dia makan tu lg sedap. Xpe.. yang penting have fun!
** sampai rumah around 11.30pm.. esok kol3 baru masuk opis. Ikut hati.. xmo masuk terus dah tp kenangkan hari khamis nak kena gi indon.. masukla jugak. Memang minggu yg sangat penat.. KEje banyak giler.. kesian anak2 jugak..




Sent from Samsung Mobile


This message has been scanned for malware by Websense. www.websense.com

Saturday, September 13, 2014

1 Indonesia... by batik

2nd trip to Jakarta again... meeting setengah hari je.. seronok tengok orang2 sini pegi keje pakai baju batik Indonesia. Diorg cakap.. hari jumaat adalah hari baju batik. Majoriti orang yg keje.. gov or swasta.. suma pun akan pakai batik. Kalu xpakai tu.. orang bleh ingat bukan org indon lah. 

Harini hari khamis.. pun ramai aku tengok pakai baju batik. Sementara tunggu kat lobby.. nampak ramai yg keluar masuk.. dapatla snap gambar tp suma pun kelabu2 sbb bergerak. Xpela.. tujuan utama nak tunjuk diorg pakai baju batik je.

Melihat ramai yang pakai baju batik... lelaki.. perempuan.. cina.. or apa2 bangsa indonesia.. suma pun memakai baju batik. Bagi yang perempuan.. ada yg buat blouse.. skirt.. mcm2 pattern.. yang penting.. melambangkan keharmonian rakyat indonesia tu sendiri. Nice... very nice.. seperti menunjukkan yg tiada perbezaan kaum.. ni baru betul tunjukkan " 1 Indonesia... "

Sekian laporan dari tengah bandar jakarta.. perjalanan pulang dr meeting untuk dinner dalam teksi yg sangkut dalam macet........


Sent from Samsung Mobile

Friday, August 29, 2014

Last day.. bye bye tokwan..

Harini last day hantar Amni kat tokwan. Aiman dah stop balik rumah tokwan lepas skolah awal bulan aritu. Sedih sebenarnya.. pagi tadi masa cakap ngan tokwan pun.. dah sebak. Aku tahu tokwan sayang aiman n amni.. n mungkin dia xjaga sebaik org lain.. tp aku tahu.. xmudah nak jaga anak2 aku ni. Plus ada lg 3 org cucu dia.. plus kekadang tokwan busy siapkan tempahan makanan org lain. Sedih mengenangkan dia dah jaga aiman selama 5tahun.. Amni pun dah 3 tahun.. dari lahir.. lepas pantang.. sampai la masuk sekolah. Nape aku plak yg lebih2 emo ni? Haha.. ntah2 tok wan relex je..

Apapun.. lately mmg tokwan agak sibuk. Cucu tokwan yg muda setahun aiman tu pun.. agak lancang jugak mulutnya. Banyak bahasa2 yg kurang enak kuar dari aiman.. aku rasa dari cucu tokwan. Bila aiman dah duduk rumah mak sebulan ni.. kesian plak kat amni sebab dia je yg kena dok ngan tokwan. Nak plak suma yg tokwan jaga boys.. mujurla ada kawan mak ni.. pengasuh nuha n furqan dulu available untuk jaga amni. Mesti amni akan xbiasa memula.. tp harap2 lepas ni amni lebih terurus la. Aku pun cadang nak arrange supaya aku xyah prepare lunch.. mintak pengasuh masakkan. Maybe aku akan bekalkan kek n roti je ke. 

So lepas ni.. aiman balik skolah akan ke rumah mak. Amni ke rumah 'mama'. Tahun depan nak masukkan amni ke sekolah sama aiman. Maybe first few month sampai kol12.. then sambung sampai kol3. Aku nak kurangkan skit beban mak jaga budak2 ni. Kalu ikutkan hati.. mmg xnak susahkan mak langsung. Tp itula.. mak pun beriya jugak nak tolong jagakan aiman.. nengokkan keadaan aiman masa dijaga tokwan sblm ni. 'Mama' plak nak jaga sorang je.. kalu x bleh hantar amni n aiman skali. 

Fuh.. moga2 dipermudahkanla.. aku rasa bersalah jugak sebab stop tokwan.. tp harapnya dapat membawa lebih banyak kebaikan untuk aiman n amni...


Sent from Samsung Mobile


This message has been scanned for malware by Websense. www.websense.com

Sunday, August 24, 2014

Jazz naik lori

Akhirnya.. decide untuk claim insurance sebab radiator bocor.. chasis pun kemek.. huhuhu.. teruk gak keta. 1st time pengalaman eksiden yg libatkan report polis.

Memula gi balai area saujana.. tp ni pondok polis je. So lepas report.. kena call sarjan untuk arrange jumpa n amik gambar keta. Tow truck busy.. dlm kol10 malam baru kuar rumah dengan keta. Pegi balai sg buloh sebab sana ada caw trafik n ada sarjan yg tugasnya amik gambar n verify report kita. Mujur sarjan atikah yg aku jumpa kat sana baik sgt. Xde marah2.. cakap elok je.. ye la.. en suami cakap biasa sarjan garang.. nak plak dgn org yg langgar org ni. Dia pun byk ulang.. dah nak jadi kan.. bayar je la samannya. 😓

Then masa aku jumpa tu.. ada satu kes lain.. kesnya dah deal luar.. yg melanggar tu akan bayarkan kos baiki. Then dia kasi duit kat yg dilanggar utk baiki kereta dia.. so setel. Suddenly.. yg dilanggar tu pegi report polis dlm masa 24jam! Dia nak claim insurance pelanggar dia.. dan duit yg dapat td.. amik kat diri sendiri. Pelanggar tu abis kena basuh ngan sarjan lain.. pesanan.. andai kata nak setel luar.. better sama2 pegi bengkel.. byr kat bengkel untuk kerosakan org yg kita langgar. Jangan bagi duit.. kalu nak.bagi duit pun.. kena cek balik dgn polis incase dia buat laporan. Nanti kalu dia buat laporan.. kita xbuat laporan.. polis akan kuarkan waran plus denda rm600 kot.. xpasal2 kita kena balik.. n hilang duit yg kita kasi dia tu. Nak2 plak kalu eksiden ngan lain bangsa.. itu yg sarjan tu marah n tekankan banyak kali...

So.. hati sedih melihat jazz naik lori.. entah berapa lama lg nak dpt keta balik. Bengke kata.. berjaya sompo claim mmg sgt lambat. Antara yg terlambat.. nampaknya.. tahun depan kena tukar insurance ah....


Sent from Samsung Mobile

Saturday, August 23, 2014

For the first time..

Untuk rekod.
For the first time ever in my life... i drove a car and i hit a car infront of me..
Huhuhu.. seriously... rumah yg jauh ni memang membuatkan aku penat.
Travel kuar seawal 6pagi.. bangun jam 5pagi. Balik plak around 9malam sampai rumah. Tp semalam.. aku pegi shopping kat giant dulu.. then kasi aiman n amni main playground kat sana.. sampai puasla.

Semalam hari yg sangat sibuk di office.. dengan hari kelima of the week yg aku paksa diri untuk bertahan menunggu weekend untuk berehat... panjang plak intro kan..

Kesimpulannya.. aku langgar kereta orang.. depan sikit lepas simpang masuk saujana from sg buloh.. ada kuil kat sana.. n ada bumper. Keta depan brek n slow kat bumper.. aku plak mengantuk n laju.. mmg x ingat langsung ada bumper tu.. aku brek.. tp tetap langgar jugak belakang van naza ria tu. 😦😦😦😦

Amni tengah tido.. aiman tgh tgk cd... mujur diorg selamat.. terkejut sikit.. and yg paling teruknya.. keta aku.. masuk kedalam.. pintu blah penumpang xleh bukak.. cermin depan pecah.. mujur xde sebarang bocor.. ni setakat yg aku nampak la.. and aku drive balik sampai rumah..

Orang yg aku langgar orang gombak.. baik hati.. dia suruh aku pk cemana nak setel. Kalu insurance.. inform dia nanti dia report polis. Datang area saujana untuk jamuan raya. Kesian dia.. penuh 1 family dalam kereta. X henti2 aku mintak maaf... memang kecuaian aku.. mmg aku sgt mengantuk... mungkin aku dah terlelap pun n tersedar nampak dia brek.. aku brek.. n langgar dia..

Xtau nak pk apa.. xtau nak buat apa.. yela.. kena hantar bengkel kan.. cemana nak gi keje next week n hari2 sementara keta tu siap? Cemana nak betulkan jadual supaya aku xpenat n xjadi gini dah? Arghhh... aku harapkan weekend yg sgt tenang n smooth sebenarnya sbb dah berminggu2 since sebelum raya.. hidup yg sangat kalut...  

Ya Allah.. ko peliharakanlah aku dan keluargaku.. jauhilah segala mala petaka.. dan lindungilah kami. Moga diperjauhkan dari kejadian seperti ini...

😢😢😢

Sent from Samsung Mobile


This message has been scanned for malware by Websense. www.websense.com