Tuesday, April 30, 2013

Sedekah dan peminta sedekah


Macam berat je topik ni kan.. dah beberapa minggu sebenarnya.. aku macam dibelenggu oleh peminta sedekah kat pasar malam hari selasa kat Kota Damansara ni. Lama dah aku xpegi pasar malam sini.. bebaru ni rasa mcm syok plak sebab kat sini ada banyak buah yang murah2 dan segar. Nak plak skang ni musim mangga.. kekadang tu datang semata2 untuk beli buah pelam je. 3 minggu lepas.. aku nampak sorang makcik ni mintak sedekah.. sambil pangku baby. Kecik sangat baby tu.. memang aku rasa tersentuh sangat... sebab baby.. entahla.. aku sampai berhenti sekejap kat gerai tepi tu untuk tengok makcik tu. Dia pakai stokin ke? Masih dalam pantang ke? Tapi memang baby tu nyenyak sangat tido.. terus terpikir.. baju2 banyak kat rumah tu.. bolehla kasi kan.. kesian.. then tetiba terpikir pasal sindikit pengemis ni plak. Makcik ni terlibat ke? Huhu.. logik jugak kan? Aku memang rasa macam nak tanya je.. nak duduk tepi dia.. interview macam2... Pastu.. boleh pulak terpikir.. hari sebelumnya aku ada tengok citer JODOH yang episod peserta kena pegi ke suatu tempat.. sepanjang jalan mcm ada ujian2 yang last skali budak mintak sedekah. Si Scha tanya macam2.. x sempat nak kasi derma pun.. last2 budak tu lari je.. hahahaha.. agak2.. kalu aku tanya.. akan jadi mcm Scha tu x?
Tapi risau gak kot kalu betul sindiket.. memang ada orang perati makcik ni, xpasal2 plak aku yg kena ikut ke apa.. last2.. tengok je.. kesian.. tapi aku xderma pun.. aku plan nak bawak baju aiman n amni yang xde la buruk sangat.. tp yang dah xmuat nak pakai.. Sekurang2nya.. kalu sindikit pun.. budak tu still boleh pakai baju yang aku kasi.


Makcik yang mintak sedekah sambil pangku baby yg tido...

Minggu depannya.. pegi lagi pasar malam tu.. Dah sampai sana.. ternampak baby dan makcik ni.. baru teringat pasal nak kasi baju. Alah... memang tak ingat langsung. Aku plan nak pi pasar malam pun kat opis, so tak terpk nak bawak baju nak sedekah. This time.. baby tu jaga.. makcik tu bf anak dia... huhuhu.. tetap mengganggu fikiran and perasaan aku sepanjang masa kat situ sampaila ke malam.
 Makcik tu ngan anak yang besar plak..
 
Minggu berikutnya.. minggu lepas la.. aku pegi lagi pasar malam tu.. kali ni pun langsung terlupa pasal makcik dan babynyer.. memula skali aku masuk area pasar malam tu.. aku jumpa sorang budak. Elok berpakaian.. siap pakai tudung lagi. time tu hujan renyai.. so dia duduk atas jalan, bawah payung sambil mangkuk sedekah tu depan dia. Terus macam tersentap.. amboi.. bukan main sindikit ni.. bila jalan depan lagi.. nampak makcik yang minggu lepas. Entahla.. ke bukan makcik yang sama? Tapi..aku rasa mcm makcik yang sama.. dan kali ini.. dengan budak yang lagi besar! Mungkin sama umur macam Aiman.. baring atas riba dia.. sambil minum susu botol. Huhuhuhuhu.. sedih.. sebab kali ni memang rasa macam sindikit je. Rasa macam nak terus tepon Jabatan Kebajikan Masyarakat.. rasa mcm nak pegi bertinggung tepi dia.. tanya.. akak ni orang paksa mintak sedekah ke? Mana baby yang minggu lepas tu? Lagi sedih bila pikir.. entah2 dalam susu budak tu.. ada ubat tido supaya lepas ni dia akan buatkan orang lebih kesian n derma lebih banyak lagi. Lepas habis beli barang.. aku pegi kat budak yang memula aku jumpa. Serius aku memang dah x tahan.. memang aku takut.. tapi aku tanya jugak.. 
 
Gambar budak tu aku amik dari jauh.. jenuh cover..
  
"Adik.. mak mana?"
Dia tunjuk belah depan tempat makcik tadi yg pangku budak tu..
"Ayah mana? Kenapa mintak sedekah ni?"
 
Terus budak tu tunduk mcm takut n tak nak jawab.. ikutkan hati aku.. mcm2 lagi nak tanya.. tapi risau gak sekali guard dia datang ke kan.. abang gerai tepi tu tengok je aku tanya.. tadi pun aku ada nampak dia tanya.. pastu aku pandang dia.. dia pun tgk aku mcm senyum bermakna yang paham antara satu sama lain.. entahla.. paham apa pun xtau la.. tp mungkin kitorg paham yang budak ni digunakan.. digunakan untuk mendapatkan duit..
 
Mungkin jugak aku xpatut tanya camtu.. bila balik.. masuk keta.. aku pikir.. entah2 diorg memang betul orang susah.. bukannya sindikit pun. so kalu orang susah.. boleh x aku nak tepon kebajikan masyarakat? huhuhu.. dan aku.. sibuk pikir macam2.. sepanjang 3 minggu aku jumpa diorg.. sesen pun aku tak derma.. malu dengan diri sendiri.. tp kalu aku derma.. aku akan sangsi yang diorg ni menipu.. mungkin aku lebih ikhlas kalu kasi barang spt baju.. or makanan supaya diorg dapat pakai n rasa sendiri benda yang aku kasi. Dari aku kasi duit.. last2 dapat kat orang pemalas yang tak sedar diri gunakan orang lain untuk senang dengan mintak ihsan orang lain..
 
Harini selasa.. petang ni pegi lagi.. aku tak bawak pun baju.. xtau nak buat apa harini.. tengok je kot.. benci sebenarnya ngan orang2 yang menggunakan budak2 nak mintak sedekah. Macam yang dlm resit kat bawah ni.. eiiiiii.. geram.. manala jabatan kebajikan masyarakat.. boleh x tolong tangkap diorg? bawak suma budak2 n peminta sedekah ni kat tempat yang diorg boleh dibela.. diajar untuk menaikkan taraf diri sendiri.. owh... entahla.. xboleh jugak nak cakap lebih2 sebab mungkin kita pun xtau kisah di sebalik orang yg mintak sedekah ni kan. Hmmmm.. so tulis kat blog je la..  sekadar luahan hati...




Memang dah banyak kali jumpa orang mintak sedekah ngan resit ni..


Tuesday, April 23, 2013

8.32am @ 23 april 2013




Sent from Samsung Mobile

Sunday, April 21, 2013

Penat..

Tertidur kepenatan....
Sorang penat sebab banyak cakap..
Sorang penat sebab banyak nangis...
Kalu yg banyak cakap tu ikut ibu..
Agaknya... yang banyak nangis tu ikut ayah la yek...
Hahahahaha.... 
Suka tau kalu hujung minggu.. tido siang lepas asar..
Cemana ibu nak join tido jugak.. 
Kan lepas asar xelok tido?
Huhuhu.. moh le kita iron baju untuk seminggu..



Sent from Samsung Mobile

Thursday, April 18, 2013

Berdua lebih baik..


Berkelah di luar rumah di hujung minggu. Beriya berpayung bagai..


Lama dah xpost any update pasal Aiman n Amni... tu la sibuk sangat.. kat opis xmenyempat nak tulis.. kat rumah lagilah. xsampai rumah.. dalam keta lagi Aiman sibuk mintak tepon.. nak plak last week aku baru download apps yg boleh download video dari youtube. Okey.. memang aku ni sangat ketinggalan.. hahaha.. aku xde download banyak pun.. xsampai 10 pun tp yg ni la yg aiman n amni suka tengok. Ulang2 banyak kali.. ok la jugak.. at least diorg dok diam dalam keta n xbyk nak mintak mcm2. Dan kurang bergaduh antara satu sama lain..
Tengok.. bakul buat kerusi pun kena ada dua.. kalu tak mau tergolek sorang bila 2-2 sibuk nak duduk atas ni..

Amni sekarang Alhamdulillah.. dah boleh cakap sikit2. Kalu mood baik.. kita sebut suruh dia ikut sebut.. nanti Amni ikut la tapi bunyi selalunya xsama langsung pun. Pandai dah panggil ibu.. ayah tu lagi awal pandai sebut. Mmg suka sgt sebut ayah.. Kalu nangis tak dapat barang ke.. kena buli ke.. nangis tu sambil sebut "ayah.. yah.. yah.. yah.." tapi pegi kat aku! Suma pun suka sebut ayah. Pantang nampak orang naik motor pakai helmet.. terjerit2 dalam keta panggil 'ayah.. ayah..'. Aritu.. kitorg lepak2 luar rumah, Aiman n Amni main bola kat luar rumah. Ada jiran kitorg ni, modified keta dia bunyi ekzos bising giler lebih kurang macam keta ayah Aiman la. Bila orang tu stat enjin.. berlari Amni ke pagar menjerit2 panggil "ayah". Hahaha.. sedangkan ayahnya ada kat dalam rumah tengok tv. Keta pun dok parking je. Memang anak ayah okey..

Hantu air!!! Suka sangat main air.. kalu sorang berak.. mcm 2-2 berak sebab 2-2 nak jugak masuk bilik air basuh.

Mak ada sembang pasal tadika untuk Aiman. Ada satu tadika kat area townhouse kat rumah mak.. macam bagus.. pastu petang sambung daycare kat situ jugak. Harga pun boleh terima la. Mak dah pi visit tempat tu.. tunggu aku plak la pegi bincang ngan owner dia. Memang nak hantar.. tapi aku sendiri macam tak cukup kuat nak lepas Aiman kat tadika. Owh... hahaha.. ni memang masalah aku sendiri. Tapi apapun.. aku kena jugak lepaskan.. sebab aku tak nak Aiman jauh ketinggalan. Aiman skarang.. asyik main ipad je. Even banyak education game, tapi nak pegang pensil pun xreti. Last week aku belikan buku utk Aiman praktis menulis. Aduh... macam2 alasan nak siapkan 1 huruf!! 1 huruf baru tu.. berapa kali ulang.. 'aiman dah berpeluh ni..'. Hahaha.. kelakar punya alasan.. aku tulis sesama ngan dia.. memang laju la kan sebab aku yang tulis. Skang ni.. hari2 kena berlatih tulis.. nanti masuk tadika malu je xreti pegang pensil lagi. ABC memang dah kenal.. tapi huruf besar je la. Huruf kecik sikit2 je.. rasa sangat gagal dalam mendidik Aiman. Aku memang rasanya xleh nak jadi surirumah yg mengajar anak sepenuh masa kat rumah. Kena jugak depends pada cikgu kat tadika. Mungkin diorg ada courage utk lebih sabar dan jugak teknik yang lebih sesuai untuk budak kecik. Bila dah banyak tengok upin ipin.. kekadang tu dok sesaja tengah main ni.. boleh plak dia ulang2 ayat citer upin ipin.. huhuhu.. terus terpikir, betapa cepatnya diorg ni mengingat, memang x mustahil budak kecik 5 tahun pun dah boleh hafal surah2 dalam Al-Quran. Sebab tu la jangan dedahkan pada perkara2 yang tak elok pada budak2 kecik ni.. senang diorg nak ikut.

Hihi.. chatime la sangat kan.. ibu yang minum.. balik rumah bancuh milo letak dalam ni. Habis Aiman minum.. yang pastinya.. tetap kedekut.. Amni minum air dari bekas air tebu je lah.. seb baik Amni xkisah
 
Kekadang baik.. selalunya gaduh. Kalu time baik tu.. sibukla Aiman ni ajak Amni ikut main ngan dia. Sampai paksa2 kalu Amni malas nak layan. Last skali.. nangis.. hahaha.. suma menda pun nak kena  beli 2. Sebab kalu x, mesti Aiman akan amik suma.. dan Amni akan nak jugak meraung2.. walaupun sure xkan dapat punya. Dari pening kepala.. beli 2 ataupun.. xyah beli langsung. Aritu aiskrim.. sedangkan Amni bukan suka pun aiskrim sebab sejuk. so aku beli 1 je la.. kebetulan plak masa beli tu Amni tido. Sampai rumah.. Aiman makan.. Amni dah bangun.. nak jugak.. Aiman memang xkan berganjak dari keputusan yang dia xnak kongsi. Amni pun sama.. xkan berganjak dari keputusan yang nak jugak aiskrim tu. huhuhu.. hampir2 jugakla aku nak kuar balik beli lagi satu aiskrim sebab Amni xnak berenti nangis. Last2 tukar ngan coklat m&m mint dari dalam fridge. Letak dlm 5 biji dalam mangkuk.. kasi Amni.. terus benti nangis n dengan gembiranya duduk makan depan Aiman yang tengah makan aiskrim. Hahahaha.. konfem la aiman jeles n nak jugak kan? Sorry.. sebab Aiman dpt aiskrim.. xmo kongsi.. tengok je la ye.. seb baik Aiman xmengamuk nak gak coklat.. lepas beberapa kali sebut nak macam Amni.. last2 macam pasrah n habiskan je aiskrim dia. lepas habis aiskrim.. mintak coklat.. aku dah ajak pegi mandi sebab comot sangat. Pastu dah lupa dah.. selamat... kalu tak.. rosak gigi.. hehe..

Gitula.. teringin nak ada anak lagi. Tapi aku nak merasa hidup bebas tanpa breastfeeding + rutin mengepam utk satu jangka masa dulu kot. Walaupun dah kurang hasil susu skang.. berat pun dah makin bertambah n macam xde nak turun2 pun... Amni punya acheivement skang ni pun macam xsebaik Aiman masa umur dia sama mcm Amni skang. Mungkin aku banyak biarkan Amni bersama Aiman, so even Amni nampak mcm lebih berdikari, dari segi pembelajaran.. mcm kurang skit. Kalu Aiman dulu.. umur skang ni asal lalu nampak bas.. sebut bas. Lalu depan sekolah.. sebut sekolah. Amni.. bas pun mcm blur je yang mana satu. Owh.. aku kena fokus.. lebih menumpukan pada Aiman n Amni..

Hmmm.. panjang plak. Dah siap submit report semalam, rasa mcm malas je nak buat keje arini. Hahaha..





Sunday, April 14, 2013

aiman cakap.. aqilah, jom kita baiki basikal..

aqilah balik kota!!! dah makin besar.. dan dah berni nak datang sorang2 rumah mak long.. pagi2 lagi dah sibuk tanya maktok mana Aiman so aku kuar beli breakfast.. amik aqilah.. beriya aiman ajak aqilah main baiki basikal.. tp kedekut nak bagi aqilah naik basikal dia..

Friday, April 12, 2013

Huhu..

Hasil pam 13minit... gap 4 jam since pam yg terakhir kol 3.30pm td. Huhu.. nak kata stress.. relex je sensorg pam tanpa gangguan aiman n amni kat dalam bilik. Diorg tengok tv kat bawah. Ke sebab aku pam sambil main sugar crush yg buatkan aku stress? Tp memang stress pun ngan game ni skang.. dah 3 minggu sangkut kat level skang.. 3 minggu!!!! Org yg bawah dr aku pun dah potong aku sepanjang 3 minggu ni. Napela asyik xberjaya je.. game ni bukan setakat kena berusaha utk berjaya.. tp luck kena gak ada utk berjaya. Sampai naik muak dah tgk level ni.. sampai mcm xterbayang je akan berjaya lepasi level ni.

Apapun.. susu makin kurang. Aku dah mula perkenalkan dutch lady 2 2 3 utk amni. 2 scoop setiap pagi dalam botol. Stok dlm peti ais pun dah xde.. tinggal sikit dlm deep freezer je. Xpe la.. aku pasrah.. dan bersyukur sejauh ini aku berjaya melangkah... 



Sent from Samsung Mobile

Saturday, April 6, 2013

a collage for you

Created using Pic Collage. http://pic-collage.com




Sent from my iPad