Friday, November 28, 2008

Indon Trip

It's almost a month since my trip to Indonesia. Too busy with works until i don't have time to update my blog. Plus all the problems.. huhuhu.. nevermind, all the memories still fresh with me.. =)

Semuanya bermula bila Kausar kata nak kawin. So, i volunteer myself utk temankan dia pi indon cari barang. Few weeks before the trip.. i ask Fadwa n Jehan to join us. The more the merrier.

"Food for friendship.." This is our dinner in the flight.. 1901 Hotdog.. make us remember our old time @ UM. New York Hotdog normally will be our favourite especially when we watch movie at MidValley. Huhuhu.. i miss that old days..

Tak reti nak citer camne bestnya journey kitorg.. but here i list down some of the our memories in Jakarta..

1. Kuar je dari tpt ambil beg kat airport, terkejut tengok banyak giler money changer booth. suma sibuk promote suruh kitorg tukar duit kat diorg. tp mahal skit la dari rate kat m'sia

2. Jalan2 kat airport sementara tunggu Jehan & Fadwa sampai, sambil2 tanya org kat mana banyak jual barang kawin. Kelakar.. sebab semua org yg ditanya, memberi jawapan yg berbeza. Nampak sangat takleh caya.. kena cari sendirilah nampaknya

3.Sampai hotel almost 12 midnight.. beriya suruh Jehan & Fadwa jauh2 dari kitorg. Takut hotel tak kasi masuk 4 org satu bilik. Tp diorg tak kisah pun, rasanya suma staff kat hotel tu tau ada 4 gadis manis dari m'sia. Kitorg memang kecoh!!

4. Stat journey dari hotel ke Mangga 2, naik bas. Dahla tak biasa lagi ngan duit indon yg riban riban nieh.. terkial2 kira duit kat atas bas. org lain tengok mcm nak curi je duit kitorg.. memang kena jaga2..

5. Sampai ITC Mangga 2, kedai baru nak bukak. Jalan2 sambil cari kot nampak kedai kad kawin n barang kawin. Finally jumpa kat Pasar Pagi (mall sblh ITC). Perghhh.. memang banyak giler ah.. tak terpilih rasanya. Memang tak dapat pilih pun. Kitorg hanya amik gambo, tanya harga n simpan kad kedai utk pemilihan n rujukan pada malam nanti..

6. Pegi ke Tanah Abang plak. Naik busway ke stesen Sarinah, makan nasi Padang. Restoren dia memang nampak kelas.. tp lagi murah dari fast food kat indon rege makanannya. Semayang kat situ gak.. selesa n senang nak shopping pas ni. Tak terkejar2 n tercari2 surau. Ohh.. thanks to my last trip with Geng Jalan2.. sb tau pasal restoren ni pun sb trip b4 this..

7. Sampai Tanah Abang.. perghhh.. memang best giler!!!! Suma menda ada. Kain utk barang kawin, kain cotton, barang2 kawin..blouse.. huhuhu... rasa mcm nak beli suma. Memang masa tak cukup. Tp as this is our 1st day n tomorrow never die, hahaha.. servey n mark few kedai utk datang balik esok.

8. Kausar tak cukup cash!!! kedai yg jual souvenir tu tak terima kredit card, so kitorg pun beriya la dok menolong kausar dapatkan duit. Guna my card credit utk kuarkan cash.. hihihi.. ni satu lagi masalah. Lupa yg my credit card limit pun dah nak exceed.. konfiden je bleh kuar banyak. tp dptla kasi kat kausar skit duit..

9. Journey balik ke hotel.. memang penat. Plan singgah ITC Mangga 2 balik (konon je org cakap tutup kol 10, kol 6 dah tutup!! huh..). Dahla kedai dah tutup, gelap plak tu. Jalan kaki almost (or maybe lebih) 2 km utk cari kedai makan. Seb baikla lambang A&W menjadi pendorong kitorg utk meneruskan perjalanan. Lapar.. penat.. barang berat.. finally.. dpt dinner kat A&W and we found out that specialnyer fast food kat indon nieh, kalu beli ayam, mesti ada nasi jugak..

10. Balik ke hotel naik bas.. kitorg berdiri kat belakang. memula dgr org nyanyi lagu sambil main gitar, pastu dia mintakla org kasi duit. Pastu ada plak sorang mamat yg masih muda, sihat giler.. kasi ceramah. Tak paham sangat.. tp antaranya yg dia ckp " ibu ibu.. tahukah anda di kota jakarta ini sangat susah mendapat kerja. maka, berkongsilah rezki ibu2 dengan saya..(sure dia ckp dlm bahasa indon ah..)". Pastu, dia mintak duit ngan org dlm bas. Hampeh.. pemalas.. badan sihat giler.. mintak kongsi2 rezeki plak..

11. Berenti.. berenti.. hahaha.. tak reti camne nak suruh bas berenti sb loceng tak de!! Diorg biasanya ketuk besi ngan syiling.. tp kitorang tak biasa, nak jerit beriya.. malu. Seb baikla ada org indon tolong jeritkan utk kitorg.. hihihihi.. terlajak skit bas..

12. Hmmm.. lepas penat jalan seharian, kat hotel kitorg sort out apa yg nak beli, nak pi kedai mana.. sumalah. Paginya, terjaga awal giler, lepas subuh dah tak leh tido. Dahla subuh awal giler (sbnrnya.. exited nak pi shopping!). Kuar awal dari hotel supaya elok je kedai bukak.. kitorg pun dah bersedia utk beli barang!

13. Suma shopping dijalankan dengan pantas. Dah tau apa nak beli.. just pegi bayar je. Kitorg split kat Tanah Abang.. senang..masing2 bleh pi cari barang masing2. Dah siap shopping.. sure mine yg paling banyak skali n berat jugak! Luckily jugak, barang2 souvenir tu dibungkus n akan dihantar ke hotel. Kalu tak. agaknya pakai 2 teksi pun tak ckp kot..

14. Sampai hotel awal sb kitorg plan semayang zohor/asar kat hotel. Barang pun suma dah beli.. dah tak ckp tangan pun nak tambah lagi barangan shopping. lapar giler, tak lunch sb nak shopping sehingga saat akhir. hahaha.. tunggu delivery McD lama giler.. diorg kehabisan peha!! memang rasa kebulur giler ah..

15. Terkejut sangat bila souvenir dihantar ke hotel. Banyak giler!!! terus tak rasa nak makan. Kausar lagilah.. kotak dia lagi banyak. takut esok tak lepas kastam, weight check in.. n dok pk jugak, berapala kena bayar. silap2 rugi je beli barang murah pun.. apapun.. bersedia utk yg terburuk..

16. Flight awal..so seawal 4 pagi lagi dah bangun. Penuhla satu Suzuki APV tuh ngan kotak2 barang shopping kitorg. Fadwa & Jehan teruskan percutian diorg ke Bandung while aku n Kausar.. bersedia utk segala kemungkinan ngan barang2 kitorg yg banyak.

17. Sementara tunggu plane berlepas, sempat jugak makan Indo Mie sebagai breakfast. Sedap.. lagi sedap dari megi mi kat msia..

18. Alhamdulillah.. selamat sampai m'sia. adala halangannya ngan barang2 kitorg.. tp.. oklah. yg penting, tak kena tax banyak sangat, n barang suma kitorg dpt bawak balik..

Emmm.. best trip ni. Even bila sampai umah baru perasan yg tak de beli banyak pun utk diri sendiri. Banyak beli barang utk wedding, barang org pesan je suma. Tak pe la, nanti bebila pegi lagi.. hihihihi..

Thanks to Litha, yg banyak kasi info camne nak jalan2 kat Jakarta nieh. To Fadwa & Jehan, nanti korang kawin, bleh la tuntut ajak saya teman korang shopping plak eh. To kausar, luckily i went there with you.. (",)


Indo Mie.. perisa soto n ayam. Air kaler oren tu.. huhuhu.. mahal giler!!!





Nampak tak dimana Kausar??









Sementara menunggu bus way..








Melaram ngan tudung Indon..







Kat restoren nasi padang..













Kusyuk dok tgk barang2..






3 comments:

Awa Laaaa~~ said...

salam
me hawa
adik scipp bath 99-03
me blajar kat jakarta now
so terkagum la tgok akak nye trip to indon
g mangga2, tnh abg sme
siyes kagum gle
me pun tak pernah shopping camtu
(myb sbb mmg dok sini kot. hehe~) skali siap naik bus ag tuh
salunye me naik taxi or bajaj je la
hehehhe~~
kaguuum!!!

mira edora said...

jakarta polution dia sangat teruk.sb tu la tak elok korang yg dok jakarta slalu kuar jalan2.hihihi..akak pegi pun gamble jek, tanya org jugak.kalu tahu hawa kat sana..bleh kita kuar jalan skali kan? nevermind, maybe nanti akak pegi sana lagi ke.. (",)

Awa Laaaa~~ said...

a'ah
mmg indonesia ni polluted sesangat
huhu. tp makes us stronger la kot sbb dok lame2 kat sini
ahaa. akak dah nak kawin ek? nnt kalo nak dtg jakarta ag, bitau le...
hehe~